Az ENSZ Biztonsági Tanácsa támogatja a Biden-féle gázai tűzszüneti javaslatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta az izraeli-palesztin konfliktus azonnali tűzszünetére vonatkozó állásfoglalást, amelyet Joe Biden amerikai elnök terjesztett elő május végén, és amelyet a tagállamok közül 14 támogatott, Oroszország tartózkodott.

A BBC beszámolója szerint a tűzszüneti javaslat azonnali hatállyal fogolycserét és a harcok leállítását kezdeményezné Izrael és a Hamász között. A terv részletei között szerepel, hogy a Hamásznak szabadon kellene engednie a fogva tartott túszokat, valamint vissza kellene juttatnia a halott foglyok maradványait, Izrael pedig lehetővé tenné a palesztin foglyok távozását.

A Biztonsági Tanács által támogatott tűzszüneti terv Joe Biden május 31-én felvázolt javaslatát követi. Izrael már elfogadta a tűzszünetre vonatkozó javaslatot, így a Hamász beleegyezése szükséges a harcok leállításához. A Hamász pozitívan reagált a tervezetre, és elvben elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. A szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

A fogolycsere és a tűzszünet csak az első lépése annak a három lépéses tervnek, amit Biden elnök vázolt fel, és amelyet az izraeli fél is támogat. A második lépés a tűzszünet állandósítása és az izraeli hadsereg kivonulása lenne a Gázai övezetből, a harmadik lépés pedig egy több éves újjáépítési tervet jelentene Gáza számára. Joe Biden terve szerint az első, hathetes fázisban teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt sem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. A második fázisban történne a fogolycsere, a harmadik szakasz pedig jelentős újjáépítést jelentene a Gázai övezetben.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamásznak a BT döntésére adott válaszát, de kiemelte, hogy „fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza”. Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.