Nemzetközi választási megfigyelők Szentkirályi Alexandra előválasztási visszalépését csalásnak nevezték

Az Európai Választási Megfigyelő Szervezetek Hálózata (ENEMO) nemzetközi küldöttsége bemutatta előzetes jelentését a 2024-es magyarországi önkormányzati választásokról. Pierre Peytier, a szervezet képviselője kiemelte, hogy figyelemmel kísérték a választási folyamat minden aspektusát, beleértve a kampányt, a kampányfinanszírozást, a médiakörnyezetet és több szavazóhelyiségben magát a szavazási folyamatot is.

A szervezet szerint a jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást és előnyben részesítették a kormánypártot. Aggodalmakat fejeztek ki a gyújtó hangvételű retorika, az árnyékfinanszírozás, a média elfogultsága és a részt vevő pártok egyenlőtlen lehetőségei miatt. Azonban jó hír, hogy maga a választás lebonyolítása hatékony és szakszerű volt.

Nino Rizhamadze, a küldöttség tagja szerint a szuverenitás védelméről szóló nemrég elfogadott törvény negatívan befolyásolta a média és a civil társadalom helyzetét, és hozzátette, hogy ilyen törvény elfogadása a választások előtt hat hónappal szokatlan.

Kristina Kostelac, a misszió egy másik tagja kijelentette, hogy az ENEMO elítéli az olyan választók megtévesztésére irányuló stratégiákat, amelyek során egy polgármesterjelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy egy állítólag független jelöltre szavazzanak, mivel ez befolyásolni fogja a választás eredményét (utalva Szentkirályi Alexandra, a Fidesz polgármesterjelöltjének visszalépésére).

Kostelac szerint az aláírások gyűjtésének folyamata alapvetően rendben volt. Azonban aggasztónak találta, hogy 859 önkormányzatban csak egyetlen jelölt indult a polgármesteri posztért, ami nem előnyös a pluralizmus szempontjából és akadályozza a különböző politikai opciók közötti választást. Hozzátette, hogy több helyen is tapasztaltak adatok etikátlan felhasználását, nyilvános források kampánycélokra történő felhasználását és a helyi hatóságok nyomásgyakorlását.

Az ENEMO szerint a kampányfinanszírozás szabályai nem felelnek meg az európai normáknak: nincsenek jogi korlátok az önkormányzati kampányok költéseire, ami hátrányba hozza a kisebb pártok vagy független jelöltek jelöltjeit. Példaként említette a CÖF és a Megafon által reklámokra költött összegeket, mint pénzügyi átláthatósági problémát.

Ana Mihajlovic, a szervezet nevében beszélve hozzátette, hogy a választási kerületek átrajzolása a választások előtt hat hónappal nem felel meg a nemzetközi normáknak. Szintén találkoztak a választók személyes adatainak szivárgásával és eladásával. Egy budapesti kerületben például illegálisan regisztrált (venezuelai) választók befolyásolhatták a választást. Ezt az esetet jelenleg is vizsgálják.

Mihajlovic szerint a szavazás titkosságát a választások során tiszteletben tartották, de a megfigyelt szavazások 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a szavazófülkében. Emellett a szavazók 3 százaléka nem tudott titokban szavazni a fülke elhelyezkedése miatt. Néhány helyről szavazatvásárlásról és láncszavazásról érkeztek jelentések. Utóbbi esetben egy személy üres szavazólapot hoz ki, amit az ügynök tölt ki, majd a következő megvesztegetett személy viszi be és dobja a szavazóládába, és a folyamat folytatódik. A nemzetközi megfigyelő tapasztalata szerint a szavazási jegyzőkönyvek megfelelően lettek kitöltve, és a folyamat általában átlátható és egyértelmű volt.

A nemzetközi megfigyelő, Teodora Gilić azt mondta, hogy aggodalmát fejezi ki a média pluralizmusának alacsony szintje miatt. Az ENEMO értékelése szerint a kampányt a Fideszhez kötődő politikai szereplők és kormánytisztviselők független médiával szembeni diszkriminatív magatartása jellemezte. Véleménye szerint a politikai nyomás mind a nemzeti, mind a helyi médiában nyilvánvaló volt. A tendenciózus jellegét a lefedettségnek az is mutatta, hogy több kormánypárti médium részt vett a Fidesz kampányában.

Gilić azt is elmondta, hogy aggodalmát kelti a közösségi média jogi szabályozásának hiánya, mivel ez lehetővé teszi a politikai pártok számára, hogy kiterjedt és korlátlan kampányokat folytassanak a közösségi médiában. Ez továbbá lehetőséget nyújt a visszaélésekre, gyújtó narratívákra, dezinformációra és egyensúlytalan kampányfolytatásra, és lehetővé teszi a szavazás jelentős befolyásolását bármiféle felelősségre vonás nélkül. Gilić szerint az oroszbarát narratívák és az EU-ellenes narratívák erősödése is aggasztó.

Megkérdeztük a megfigyelőket, hogy találkoztak-e valamivel a budapesti választáson, ami alátámasztaná a polgármesterjelölt Dávid Vitézy kezdeményezését a szavazatok újraszámlálására. Pierre Peytier azt mondta, hogy a szavazatok újraszámlálása jól szabályozott a magyar választási rendszerben, de erre a konkrét kérdésre jelenleg nem tudnak válaszolni. Azonban végső jelentésük foglalkozni fog ezzel a kérdéssel is.

Gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!