Donald Trump véleménye Taylor Swiftről és a Biden család aktuális helyzetéről

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke, hamarosan megjelenő könyvében beszél Taylor Swiftről, akit "szokatlanul gyönyörűnek" és liberálisnak nevez, valamint érinti Hunter Biden ügyét is.

Donald Trump, aki nemrégiben 34 rendbeli üzleti iratok meghamisítása miatt került elítélésre, és jelenleg is az újraválasztásáért kampányol, új könyvében érinti Taylor Swift témáját is. A könyv szerzője, Ramin Setoodeh tavaly novemberben készített vele interjút, amelyben Trump Swiftet "nagyon gyönyörűnek" és tehetségesnek tartja, de megjegyzi, hogy az énekesnő valószínűleg nem rajong érte, mivel liberális beállítottságú. Trump hozzátette, hogy meglepőnek találja, hogy egy countrysztár sikeres lehet liberális nézetekkel, és kiemelte Swift gazdasági és diplomáciai befolyását is. A beszélgetés során kiderült, hogy Trump nem igazán ismeri Swift zenéjét, és amikor a szerző felvilágosította, hogy az énekesnő már több mint egy évtizede popzenét készít, Trump Garth Brooksot hozta fel példaként, aki szintén liberális nézeteket vall.

Swift politikai álláspontja is szóba került, hiszen ő 2018-ban nyilvánosan támogatta a demokrata jelölteket Tennessee-ben, és a legutóbbi elnökválasztáson Joe Biden és Kamala Harris mellett állt ki, miközben Trumpot a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus tüzének szítása miatt kritizálta. Korábban elterjedt róla, hogy „titokban” republikánus, de a 2020-as elnökválasztáskor nyíltan Bident és Harrist támogatta, és bírálta Trumpot a George Floyd-tüntetések nyomán. A mostani választásokról még nem nyilvánult meg.

A könyvben Trump valószínűleg nem tér ki Hunter Biden ügyére, azonban az amerikai politikai életben ez is kiemelt figyelmet kap. Joe Biden fia, Hunter Biden 2018-ban fegyvert vásárolt, és eltitkolta kábítószerfüggőségét, ami az Egyesült Államokban kizáró körülmény. Az ügyészség szövetségi bűncselekmény elkövetésével vádolja, és a tárgyaláson az FBI szakértője mellett Hunter Biden volt felesége is tanúvallomást tesz. A vádak szerint Hunter Biden hazudott a szövetségi háttérellenőrzéskor, amiért akár 25 év börtönnel és 250 ezer dolláros pénzbírsággal is sújtható, bár ilyen súlyos büntetést ritkán szabnak ki.

Joe Biden, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke korábban bejelentette, hogy ha fiát elítélik, nem ad neki kegyelmet, de támogatásáról biztosította őt. A republikánusok évek óta próbálják bizonyítani, hogy az elnök profitált fia üzleti ügyeiből, de ezek a vádak nem bizonyultak igaznak. Hunter Biden további kilenc adózással kapcsolatos bűncselekménnyel is vádolják Kaliforniában, de minden tartozását kiegyenlítette, így a vádalku nem jött létre.

(Borítókép: Hunter Biden  2024. június 3-án. Fotó:  Kevin Lamarque /  REUTERS)