Győri választás: Dézsi Csaba András a vereség okairól és az újraszámolásról beszélt

Győr korábbi polgármestere, Dézsi Csaba András a Kisalföldnek nyilatkozva elemezte a választási eredményeket, és kifejtette véleményét a Fidesz szavazóbázisát érintő zavarokról, valamint bejelentette, hogy újraszámoltatják a szavazatokat.

Dézsi Csaba András, Győr városának eddigi polgármestere, a Kisalföld interjújában beszélt arról, hogy a város új polgármestere, Pintér Bence "még nem alkalmas a posztra, sokat kell tanulnia", de hozzátette, hogy ebben a tanulási folyamatban "nem fogják akadályozni" . Dézsi a választási vereség okait is megfejtette, kijelentve, hogy "biztos abban, hogy a Fideszes szavazóbázist megzavarta az, hogy Borkai Zsolt elindult a választásokon" .

A volt polgármester szerint Borkai indulása a választásokon olyan hatással volt, mintha "mint trójai falovat az MSZP betolta volna a palettára, és el is végezte a dolgát", ami a szavazatok egyharmadának elvesztéséhez vezetett . Dézsi hangsúlyozta, hogy a történteket alaposan meg fogják vizsgálni, és elismerte, hogy "magukban is kereshetik a hibát", különösen a kommunikáció terén, és abban, hogy "helyesen mutatták-e vagy nem" az elvégzett munkát .

Dézsi gratulált ugyan Pintér Bencének, de megjegyezte, hogy újraszámoltatják a szavazatokat, mivel "négyszáz szavazat különbség nem tűnik kevésnek, viszont 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak" . A volt polgármester így fejezte ki bizonytalanságát a választási eredményekkel kapcsolatban, és jelezte, hogy a szavazatok újraszámolása fontos lépés lehet a választási folyamat tisztázása szempontjából. Dézsi hozzátette, hogy októberig még ő fogja vezetni a várost és azután fogja átadni Pintér Bencének minden olyan fontos intézni valóval, amit elkezdtek és tovább kell folytatni .

Dézsi a választások után bejutott a győri közgyűlésbe a nádorvárosi körzet egyéni képviselőjeként, ahol Pintér Bencének nem lesz könnyű dolga, ugyanis az egyéni körzeteket egy kivételével a kormánypárt jelöltjei nyerték, így a közgyűlésben összesen 14 FIDESZ-KDNP, 3 TSZV-LMP-Zöldek-Momentum-MSZ, 2 Borkaival Közösen a Jövőnkért, 1 Szentiváni Civilek és 1 Civilek Győrért képviselővel kell majd együtt dolgoznia .

A polgármester mondatait valamelyest árnyalja az, hogy Budapesten is hasonló helyzet állt elő, miután Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közt mindössze 324 szavazat különbség volt. Vitézy már a szavazatok megszámlálása előtt beszélt arról, hogy újraszámlálás jöhet. Azonban a jogszabályi előírás szerint csak akkor lehet újraszámlálást kérni, ha a jelölt konkrétumokkal szolgál: meg kell jelölnie, pontosan melyik körzetben milyen törvénysértésről tud, és bizonyítékokat is csatolnia kell. A kis szavazatkülönbség önmagában nem indokolhatja az újraszámlálást. Mindezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik delegáltja, Litresits András is megerősítette, aki elmondta: tanúnyilatkozatokkal ellátott, megalapozott fellebbezésre van szükség az újraszámlálás kezdeményezéséhez. Dézsi Csaba András mostanáig nem adta jelét annak, hogy ezekkel szolgálni tudna, így kérdéses, hogy tényleg lesz-e újraszámlálás Győrben .

A győri választási eredmények újraszámlálását végül mégis kezdeményezték, Dézsi Csaba András meggondolta magát, és a Blikk információi szerint újra fogják számoltatni a szavazatokat. Dézsi hétfőn még elismerte a választási vereséget, keddre azonban úgy döntött, hogy a szavazatok újraszámlálását kéri, mivel a 440 szavazatnyi különbség mellett 900 érvénytelen szavazócédula is felvet kérdéseket . A megyei jogú városban szinte az utolsó pillanatokban vette át a vezetést Pintér Bence, aki csak 40 szavazattal előzte meg a regnáló városvezetőt, de annak elődje, Borkai Zsolt is jelentős eredményt ért el, 27 százalék felett . Dézsi Csaba András a nádorvárosi körzet egyéni képviselőjeként, Borkai Zsolt pedig a kompenzációs listán szerezett hellyel ülhet be majd az újonnan felálló közgyűlésbe .