Pressman nagykövet beszéde az AmCham gálán

David Pressman amerikai nagykövet beszédet mondott az AmCham, a Magyarországon működő amerikai cégek kereskedelmi kamarájának 35. évfordulóján tartott gálavacsorán. Kiemelte az Egyesült Államok és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok jelentőségét és az amerikai befektetések pozitív hatásait az országra.

Az AmCham alapításának 35. évfordulóján tartott gálavacsorán Pressman nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnerévé vált 1989 óta. Megjegyezte, hogy az amerikai befektetések nem csak üzleti értelemben jelentenek előnyöket, hanem a magyar családok és közösségek támogatásában is élen járnak.

Pressman szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ha jelen lenne, szintén egyetértene azzal, hogy van ok az ünneplésre. A nagykövet a Kelet vagy Nyugat kérdését is érintette, kiemelve, hogy a magyarok Európa és Amerika által kínált jövőt szeretnék, nem pedig az orosz vagy kínai modellt.

A nagykövet a kínai-magyar kapcsolatokra is kitért, megjegyezve, hogy a magyar kormány kommunikációja alapján Kína tűnhet az ország fontosabb gazdasági partnerének, de az Egyesült Államok átláthatóan és világos szabályok mentén üzletel Kínával, figyelembe véve szövetségesei biztonsági érdekeit.

Pressman a "connectivity", azaz összekapcsoltság témáját is érintette, amely Szijjártó Péter kedvenc szava. A nagykövet szerint nincs baj az összekapcsoltsággal, amíg az nem a korrupciótól hemzsegő, átláthatatlan szerződésekhez vezet, és amíg a kormány csendben nem enged be kínai munkaerőt, ellentétben az amerikai befektetésekkel, amelyek több mint 85 000 magyar munkahelyet teremtettek.

Pressman figyelmeztetett, hogy a Kínával folytatott üzletkötés kötöttségekkel jár, és gyakran a szuverenitás árán történik. Példaként hozta fel Sri Lanka esetét, amely sokat veszített egy Pekinggel folytatott üzleten, valamint Olaszországot, amely igyekszik kikerülni a kínai befektetési rendszerből, miközben Magyarország éppen ebbe az irányba halad.

A nagykövet beszédében felvetette, hogy ha Magyarország rugalmas elveket hirdet, akkor ez mit jelent azok számára, akik az elveket alapvetőnek tartják, és mi a kelet felé forduló Magyarország értékajánlata a nyugati vállalkozások számára.

Végül Pressman nagykövet elnézést kért a korai távozásért, mivel részt akart venni a Budapest Pride hónap kezdetét ünneplő magyar fiatalok között, képviselve az Egyesült Államokat. Az ünnepi eseményen több elismerést is kiosztottak, köztük a Diversity Impact Awards díjat, amely az amerikai vállalatok sokszínűség iránti elkötelezettségét ismerte el.