Cseh infláció lassulása az élelmiszerárak csökkenésével

Az áprilisi 2,9%-os értékről 2,6%-ra mérséklődött az éves infláció májusban Csehországban, amit elsősorban az élelmiszerárak csökkenése idézett elő. A statisztikai hivatal keddi közleménye szerint az infláció lassulását az élelmiszerárak mérséklődése okozta, miközben a lakhatási költségek emelkedése tovább folytatódott.

A havi összehasonlításban az árak stabilak maradtak, nem mutattak változást az áprilisi szinthez képest. Az alapvető élelmiszerek közül kiemelkedően a liszt és a tojás ára csökkent jelentősen, 23,5 százalékkal az előző év azonos időszakához képest, míg a hús 5,8 százalékkal, a gyümölcsök ára pedig 6,7 százalékkal lett alacsonyabb. A tojás darabára például 72 forintról 71 forintra csökkent, így májusban már 3263 darab is beleférhetett volna az átlagnyugdíjba.

Az alkoholmentes üdítő italok ára viszont 4 százalékkal nőtt, bár ez a növekedés mérsékeltebb volt a korábbi időszakokhoz képest. A szolgáltatások árai májusban összességében 0,9 százalékkal emelkedtek havi szinten, és éves összevetésben 5,3 százalékos növekedést mutattak.

A cseh adatok ismertetése után megjegyezték, hogy Magyarországon a májusi inflációs adatok szerint az éves alapú inflációs ráta 3,8%-ról 4%-ra gyorsult, ami még így is elmarad a várt 4,2%-os előrejelzéstől. A Pénzcentrum elemzése szerint a friss inflációs adatok alapján a nyugdíjasok több alapvető élelmiszert tudnának megvásárolni, mint például a sertéscombot, aminek ára 1880 forint/kilóról 1870 forint/kilóra csökkent, így a megvásárolható mennyiség 123-ról 124 kilóra nőtt májusban. Azonban a burgonya és az alma átlagára emelkedett, így a megvásárolható mennyiségük csökkent.