A családi pótlék emelésének elmaradása és a kulturális szakma kihívásai a parlamentben

A családi pótlék és egyéb szociális juttatások emelésének hiánya, valamint a kulturális szakma aktuális problémái váltak a parlamenti interpellációk egyik központi témájává.

Hétfőn a parlamentben Komjáthi Imre (MSZP) vetette fel a kérdést, hogy miért nem emelte a kormány a családi pótlékot, a gyest, a gyetet és az anyasági támogatást, amelyek összege 2008 óta változatlan. A képviselő szerint a juttatások értéke az infláció miatt jelentősen csökkent, és már nem nyújtanak érdemi segítséget a gyermeket nevelő családok számára. Komjáthi Imre hozzátette, hogy ezeket az ellátásokat utoljára a szocialista kormány emelte meg.

A képviselő említést tett arról is, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege 2012 óta nem változott, és a közgyógyellátás keretösszege 20 éve stagnál. Rámutatott, hogy a szociális védelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya az elmúlt 23 év legalacsonyabb szintjén van.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában kritizálta a korábbi szocialista kormányokat, amelyek szerinte családellenes intézkedéseket hoztak, mint például a családi adókedvezmény megszüntetése vagy a gyes időtartamának csökkentése. Az államtitkár szerint a jelenlegi kormány visszaállította a korábban elvett támogatásokat, és 2010 óta több mint harminc különböző családtámogatási forma áll rendelkezésre.

Az államtitkár megjegyezte, hogy idén több mint 3300 milliárd forintot fordítanak családtámogatásokra, bár a beszédében ez a szám csak 3300 forintként hangzott el, ami valószínűleg elírás.

A vita során Magyar Péter ígéretet tett arra, hogy emelné a családi pótlékot, azonban a konkrét kérdésre, hogy miért nem emelik a felsorolt juttatásokat, az államtitkár nem adott választ.

A kulturális szakma képviselői közös nyílt levélben fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy nem tudnak tárgyalni az új Kulturális Törvényről. Máté Gábor, Mácsai Pál és további neves művészek aláírásával a levélben kifogásolják, hogy Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára lemondta a kaposvári re:oszt színházi találkozó nyitónapjára tervezett szakmai konferenciát, ahol a törvényről lett volna szó.

A színházi élet képviselői egy olyan fórum létrehozását sürgetik, ahol a kulturális szakmák egészét bevonó egyeztetési fórumon tárgyalhatnák meg a történéseket, és elkerülhetnék az Előadóművészeti Törvény módosításai során tapasztalt "látszategyeztetéseket". A levél hangsúlyozza a szakmai eszmecserére alkalmas tér és az egymás iránti feltétlen tisztelet fontosságát a magyar kulturális élet szereplői között.