Chiquita: Milliós kártérítés a terrorszervezet támogatásáért

Egy floridai bíróság döntése értelmében 38,3 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Chiquita banánkereskedő vállalatnak nyolc meggyilkolt kolumbiai férfi családjának. A cég azzal vált büntetendővé, hogy pénzügyi támogatást nyújtott a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Egységeknek (AUC), amelyek súlyos emberi jogi jogsértéseket követtek el a kolumbiai polgárháború idején.

A Chiquita elleni ítélet jelentőségét növeli, hogy ez az első eset, amikor egy jelentős amerikai vállalatot ilyen jellegű ügyben kártérítés megfizetésére köteleznek. A Guardian információi szerint a döntés precedenst teremthet, ami további hasonló perekhez vezethet a jövőben.

A vállalatot már korábban, 2007-ben is elítélték, miután bebizonyosodott, hogy a Chiquita hét év alatt összesen 1,7 millió dollárral támogatta a jobboldali terrorszervezetet. Az AUC a kolumbiai polgárháború során a legtöbb civil áldozatért felelős, amely konfliktus összesen 450 ezer ember életét követelte.

A Chiquita továbbra is támogatta az AUC-t, még akkor is, amikor az Egyesült Államok 2001-ben nemzetközi terrorszervezetté nyilvánította azokat. A mostani polgári perben részt vevő személyek olyan családtagok, akiket a terrorszervezet tagjai megkínoztak vagy meggyilkoltak, és akik szakszervezeti, munkás vagy aktivista háttérrel rendelkeztek. A tárgyaláson bemutatott új bizonyítékok szerint a Chiquita kikötőit és banánrakományait az AUC fegyver- és kokaincsempészetre is felhasználhatta.

A Chiquita vállalat eddig nem reagált nyilvánosan a bírósági ítéletre.