Budapesti újlakások átlagos négyzetméterára: 1,28 millió forint

Az ingatlan.com legfrissebb májusi lakásárindex elemzése szerint a budapesti újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forintot ér el, míg a használt lakásoké 954 ezer forint. Az országos lakásárak emelkedése éves összevetésben 4,5 százalékot tükröz, Budapesten pedig 5,8 százalékos növekedést mutatnak az adatok.

Az idei évben a lakáspiaci kereslet növekedése pozitív hatással volt az árakra, amelyek a tavalyi stagnálás után ismét emelkedő pályára álltak. Májusban az árak egy hónap alatt több mint 1 százalékkal nőttek, ami előrejelzést adhat a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank későbbi elemzéseire is.

A lakásárak terén jelentős különbségek figyelhetők meg az ország különböző részein. A dél-alföldi és észak-alföldi régióban, amely Szegedet és Debrecent is magában foglalja, 7-8 százalékos éves drágulást regisztráltak. Ezzel szemben a budapesti agglomerációt érintő Pest megyében az ingatlanárak stagnáltak az elmúlt hónapban.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásdrágulás üteme még mindig visszafogott, és ez a helyzet előnyös mind a vevők, mind az eladók számára. A vevők továbbra is kedvező pozícióban vannak az adásvételek során, az eladók pedig évről évre többet érhetnek az ingatlanjaik. Balogh hozzátette, hogy a jelenlegi lakásdrágulás üteme csak a harmada és a negyede a 2015 és 2022 között tapasztalt lakásárrobbanás tempójának, ami egyaránt jó a vevőknek és az eladóknak is, mivel ritkán alakul ki ilyen állapot az ingatlanpiacon.

A fővárosban a XIII. kerületben a legmagasabb az új építésű lakások négyzetméterára, 1,35 millió forint, míg a XI. és III. kerületekben közel 1,6 millió, illetve majdnem 1,5 millió forintos átlagárral találkozhatnak az érdeklődők. A vármegyeszékhelyek közül Debrecenben a legmagasabb az újlakások átlagos négyzetméterára, több mint 1 millió forint, míg Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.

Az ingatlan.com Magyarország egyik vezető ingatlanhirdetési portálja, évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet a platformon. A weboldal havonta több mint 3,5 millió látogatót vonz, és a legtöbb ingatlanhirdetést itt találhatják meg az érdeklődők.