Budapesti új lakások piaca: átlépte az 1,5 millió forintos határt a négyzetméterár

Az Eltinga legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riportja szerint tovább nőtt a kereslet a budapesti új lakások iránt, ami az árak emelkedésében is megmutatkozik. A második negyedévben a budapesti új építésű lakások átlagos négyzetméterára átlépte az 1,5 millió forintos határt.

A jelentés adatai alapján a kínálati árak emelkedése gyorsult, három hónap alatt közel 3 százalékos volt a növekedés. Az aktuális felmérés 20 525 lakást tartalmaz, amelyek a 2024 február és május közötti időszakban kerültek piacra. A listázott projektek száma 4 százalékkal, a felmérésben szereplő lakások száma pedig közel 6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Az eladott lakások száma továbbra is erőteljes növekedést mutat, a második negyedévben 1750 lakást értékesítettek, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az első negyedéves adatokat. A megnövekedett kereslet elsősorban a befektetői oldalról érkezik.

Az áremelkedés éves szinten 5,2 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a növekedés nagyobb része a második negyedévben következett be. Az új kínálat magasabb árszintje (1,65 millió Ft/m2) volt ennek legfőbb oka. Budán az átlagár már meghaladja az 1,8 millió Ft/m2-t, de a külső-pesti kerületekben is jelentős emelkedés tapasztalható. Egy átlagos új építésű lakás ára a fővárosban már 112 millió forint.

A riport készítői hangsúlyozzák, hogy a jelentés nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.