Bóka János az uniós soros elnökségről tárgyalt az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vezetőivel

Az Európai Unió soros elnökségének előkészületeiről egyeztetett Bóka János, az uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vezetőivel Budapesten. Az elnökségi program véglegesítése folyamatban van, és a kohéziós politika erősítésének szükségességében egyetértettek.

A Várkert Bazárban lezajlott találkozón az EGSZB, amely az európai munkaadók, munkavállalók és társadalmi szervezetek képviselőit tömöríti, éppen Budapesten tartotta ülését. A magyar fővárosban rendezett esemény az uniós soros elnökség közeledtére hívta fel a figyelmet, hiszen a mandátum kezdete már csak mintegy 20 nap múlva esedékes.

Az elnökség alatt Magyarország jelentős szervezési feladatokat lát majd el:

  • Körülbelül 1500 tanácsi munkacsoporti ülést fogunk lebonyolítani;
  • 37 formális tanácsülést tervezünk tartani Brüsszelben és Luxemburgban;
  • 230 elnökségi rendezvényt bonyolítunk majd le Magyarországon,
  • Köztük 16 informális tanácsülést, egy informális Európai Tanács ülést és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját.

Bóka János tájékoztatása szerint a magyar elnökség tíz kérdésben kért feltáró véleményt az EGSZB-től, különös tekintettel a versenyképességre, a kohéziós politikára, az EU előtt álló kihívásokra, valamint a Közös Agrárpolitika jövőjére.

Az EGSZB elnöke, Oliver Röpke és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter egyetértettek abban, hogy az EU-nak erős kohéziós politikára van szüksége a jövőben, különösen az unió bővítésének fényében. Röpke kiemelte, hogy a kohéziós politika az a "ragasztó", amely összetartja Európát, és a gazdasági konvergencia mellett a társadalmi felzárkóztatás fontos eszköze.