Globális és hazai M&A piaci visszaesés a befektetői bizonytalanság árnyékában

A 2023-as év jelentős visszaesést hozott a globális és hazai vállalatfelvásárlási piacon, a befektetői bizonytalanság növekedése mellett. A Deloitte tanulmánya szerint a tranzakciós szám és érték tekintetében egyaránt csökkenést tapasztaltak, amit többek között a geopolitikai konfliktusok és gazdasági nehézségek okoztak.

A globális M&A piac aktivitásában 2023-ban mind a tranzakciós szám, mind érték tekintetében visszaesés volt megfigyelhető a 2022-es rekordévhez képest. A közép-kelet-európai és a magyarországi vállalatfelvásárlási piacon is hasonló mértékű csökkenés volt tapasztalható. A befektetői bizonytalanságot több tényező, mint az orosz-ukrán háború, energiaválság, inflációs nyomás, jegybanki kamatemelések és a finanszírozási források megdrágulása, csökkenése befolyásolta.

Az Amerikai Egyesült Államokban a legtöbb tranzakció történt, de a globális részaránya csökkent. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban növekedett a tranzakciók száma 2023-ban.

A gazdasági nehézségek, mint az energiaválság, inflációs nyomás és a jegybanki kamatemelések, valamint a geopolitikai konfliktusok, mint az Izrael-Hamas és Kína-Taiwan konfliktusok, továbbá a bankpiaci válságok (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse, First Republic Bank) tovább mélyítették a befektetői bizonytalanságot 2023-ban.

A közép-kelet-európai régióban és Magyarországon a tranzakciós aktivitás 2023-ban csökkent. Magyarországon a hazai befektetők részaránya 50,0% felett alakult, az EU + Egyesült Királyság kategória részaránya nőtt, míg a kínai befektetők aktivitása jelentősebbé vált.

Az IT szektor kiemelkedő növekedést mutatott a közép-kelet-európai régióban, és Magyarországon is jelentős volt az energia és IT szektorban megvalósult tranzakciók részaránya. A magyar M&A piac iparágankénti tranzakciós száma kiegyenlítettebb volt 2023-ban, mint az előző évben.

A magántőke-társaságok buy-and-build stratégiái a tranzakciós piac jelentős részét képezték 2023-ban. Közép- és Kelet-Európában a gazdasági körülmények új megközelítéseket igényeltek a növekedés elősegítése érdekében, és a magyar tulajdonú vállalatok is egyre aktívabbak voltak a nemzetközi tranzakciókban.