Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a krónikus álmatlanság kapcsolata

Egy friss kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggést mutat a krónikus álmatlansággal a felnőttek körében, függetlenül a demográfiai jellemzőktől és az életmódtól.

A The Independent által ismertetett tanulmányban Marie-Pierre St-Onge, az Irvingi Columbia Egyetem munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorskaják, és az alvászavarok közötti kapcsolatot. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően olyan összetevőket tartalmaznak, mint színezékek, tartósítószerek, emulgeálószerek, mesterséges aromák és egyéb adalékanyagok, melyek korábban már több egészségügyi problémával is összefüggésbe hozhatóak voltak.

A kutatók 2013 és 2015 között gyűjtött adatokat elemezték, amelyek mintegy 39 ezer francia felnőtt étrendi és alvási szokásaira terjedtek ki. Az eredmények szerint a krónikus álmatlanságban szenvedők jelentős mértékben több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, az ilyen ételek az energiabevitelük 16-20 százalékát tették ki.

A kutatás során megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásából eredő álmatlanság kockázata mind a férfiak, mind a nők körében megfigyelhető volt, de a férfiaknál ez a kockázat magasabb volt.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a vizsgálat során nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést, és figyelembe kell venni, hogy az adatokat maguk az alanyok szolgáltatták, ami torzításokhoz vezethetett. Ennek ellenére a kutatás jelentősége abban rejlik, hogy először mutat ki összefüggést az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a krónikus álmatlanság között, így hozzájárul az e téma körüli tudás bővítéséhez.

A kutatócsoport véleménye szerint a jövőbeni kutatásoknak érdemes lenne a potenciális ok-okozati összefüggéseket is feltárniuk.

A franciaországi helyzet azonban tovább bonyolódhat, tekintettel arra, hogy a Moody's hitelminősítő intézet negatívnak minősítette Franciaország Aa2-es besorolását, ami a politikai instabilitás miatt jelenthet hitelkockázatot . Emmanuel Macron francia államfő vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy feloszlatja az ország nemzetgyűlését, miután pártja mélyen alulteljesített az Európai Parlamenti választásokon Marine Le Pen pártjával, a Nemzeti Tömörüléssel szemben . Ez a politikai helyzet további kihívások elé állíthatja a következő kormányt, amelynek hatása az ország egészségügyi és táplálkozási politikáira is kiterjedhet.

A Köztársaságiak (LR) vezetője, Eric Ciotti szövetségre szólította fel a Nemzeti Tömörülést az előrehozott nemzetgyűlési választások első fordulójában, ami óriási felháborodást váltott ki a párt vezető politikusai részéről . A Köztársaságiak többsége azonban azonnal elutasította a szövetséget, és lemondásra szólították fel Ciottit . Emmanuel Macron államfő jelezte, hogy nem fog lemondani, bármi is legyen az eredménye a nemzetgyűlési választásoknak, és elutasította azt a feltételezést, hogy a Nemzeti Tömörülés győzelme esetén neki le kellene mondania . Macron június 30-ra írta ki az előrehozott nemzetgyűlési választások első, július 7-re pedig a második fordulóját . Az 1958 óta érvényben lévő V. köztársaság történetében ez az ötödik alkalom, hogy a köztársasági elnök feloszlatja a nemzetgyűlést és ír ki előrehozott választásokat .