Orosz propaganda terjedése a TikTokon kormánymédia segítségével

Európában orosz hátterű dezinformációs hálózatok által terjesztett álhírekkel találkozhatunk a TikTokon, amelyek gyakran kapcsolódnak helyi radikális mozgalmakhoz és alternatív médiákhoz. Magyarországon azonban a helyzet eltérő: itt a kormányzati média által közvetített narratívák jelennek meg a közösségi platformokon, így a Kremlnek nincs szüksége saját ügynökhálózatra.

A Global Witness tényellenőrző szervezet jelentése szerint a TikTok kevésbé hatékony a dezinformáció kiszűrésében, mint más nagy közösségimédia-platformok. A szervezet által végzett teszt során a Twitter minden, a YouTube pedig két, az európai választásokkal kapcsolatos félrevezető videót elfogadott, míg a TikTok mindegyiket jóváhagyta.

Magyarországon a TikTok a legtöbbet letöltött közösségimédia-alkalmazások közé tartozik, és a platformon 2022-ben összesen 202 videót töröltek közösségi alapelvek megsértése miatt, amelyeket mégis 5 millióan megtekintettek. Ezek közül csak 5 videót vetettek alá tényellenőrzésnek, és 3-at töröltek dezinformáció miatt.

Az orosz dezinformációs kampányok gyakran az orosz szervezetek által irányítottak, és Európában jellemzően a mainstreamen kívüli média- és politikai szereplők terjesztik őket. Az orosz narratívákra Európában a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal egyes elemei is fogékonyak.

A TikTok algoritmusának köszönhetően a radikális nézetek és összeesküvés-elméletek könnyen eljuthatnak a felhasználókhoz, ami különösen a szélsőjobboldal számára előnyös, mivel így elérhetik a fiatalabb generációt. Belgiumban, Olaszországban, Portugáliában és Franciaországban a szélsőjobboldali pártok aktívan használják a TikTokot a fiatal szavazók megnyerésére.

Magyarországon a helyzet más: a klasszikus nemzeti radikális szubkultúra kevésbé releváns a modern közösségimédia-környezetben. A magyar TikTokon a Fidesz, a Momentum és a Mi Hazánk rendelkezik jelentős jelenléttel, és Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke kiemelkedő népszerűséget élvez. Érdekesség, hogy Toroczkai nem csak a szélsőjobboldali témákkal ér el nagy nézettséget, hanem más, akár baloldali témákkal is.

A magyar TikTokon a kormánymédia által közvetített orosz dezinformációs tartalmak a leginkább hatékonyan terjednek. A fősodratú médiából kivágott videórészletek, mint például Ferkó Dániel Hír TV-s műsorvezető csatornája, vagy a közmédia biztonságpolitikai szakértőinek csatornái, nagy elérést generálnak. Emellett léteznek olyan csatornák is, amelyek magyar tévéadók műsoraiból közölnek részleteket, például az M1-Híradó vagy a „VILÁGHÍRADÓ ROLI OLDALA” nevű csatornák.

Zubor Zalán