Az atipikus munkavégzés térnyerése

Az atipikus munkavégzési formák, mint a home office és a távmunka, a koronavírus-járvány óta jelentősen elterjedtek, és egyre több munkáltató alkalmazza őket.

A Profession.hu közleménye szerint a járvány hatására a hagyományos munkarend mellett egyre többféle alternatív foglalkoztatási forma vált elérhetővé. A napi 8 órás munkavégzés, alkalmazotti státuszban továbbra is a leggyakoribb, az álláshirdetések kétharmadát kitevő forma, azonban a távmunkában és home office-ban végezhető állások aránya folyamatosan növekszik. Míg 2022 első negyedévében ez az arány 6,8 százalék volt, addig 2023 első negyedévére megduplázódott.

A fővárosi munkáltatók körében különösen jellemző az alternatív munkavégzési formák kínálata, az ilyen típusú álláshirdetések 73,4 százaléka Budapestre vonatkozik. Pest vármegye vezeti a vármegyék közötti rangsort 11,4 százalékkal, melyet Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegyék követnek 2,6, illetve 2,2 százalékkal.

A pénzügyi és könyvelési szektorban, valamint az IT programozás és fejlesztés területén dolgozó szakemberek számára különösen gyakoriak az alternatív munkavégzési lehetőségek. Emellett a határozott idejű munkaszerződések is jelentős szerepet játszanak a fizikai, segéd és betanított munkák, valamint a szakmunkák, adminisztrációs, asszisztensi és irodai munkák esetében, ahol ezek az együttműködési formák a hirdetések 17,7 százalékát teszik ki.