Új szankciók Kína ellen az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy három kínai vállalatot tiltólistára helyezett, mivel állítólag ujgur kényszermunkásokat alkalmaznak termékeik előállításához, ezzel megakadályozva a kényszermunkával készült áruk amerikai piacra jutását.

Az amerikai kormány kedden hozta nyilvánosságra, hogy újabb intézkedéseket vezetett be három kínai vállalattal szemben, amelyeket azzal vádolnak, hogy részt vesznek az ujgur kényszermunkában. A Reuters szerint ezek a lépések a kényszermunkával készült termékek amerikai behozatalának megakadályozására irányulnak.

A szankciók alá eső cégek között szerepel a Dongguan Oasis Shoes Co. cipőgyártó, a Xinjiang Shenhuo Coal and Electricity Co., amely elektrolitikus alumíniumot állít elő, valamint az élelmiszer-feldolgozó Shandong Meijia Group Co., ismertebb nevén Rizhao Meijia Group. Az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) szerint ezek a vállalatok jelentős gazdasági szereplők Hszincsiang tartományban.

A DHS kiemelte, hogy az intézkedések célja a Hszincsiang gazdaságában fontos szerepet betöltő ágazatokra való fokozott figyelem irányítása, és annak biztosítása, hogy a kényszermunkával előállított termékek ne kerülhessenek az amerikai piacra. A minisztérium közleményében hangsúlyozták ezt az elkötelezettséget.

Az Ujgur Kényszermunka Megelőzéséről szóló törvény (Uyghur Forced Labor Prevention Act Entity List) azoknak az áruk behozatalának korlátozását tűzte ki célul, amelyek kapcsolatban állnak azzal, amit az amerikai kormány kisebbségek elleni folyamatos népirtásnak minősített Kína nyugati Hszincsiang régiójában. Az amerikai tisztviselők szerint a kínai hatóságok munkatáborokat hoztak létre ujgurok és más muszlim kisebbségek számára a térségben, míg Peking tagadja ezeket a vádakat.

A washingtoni kínai nagykövetség nem válaszolt a Reuters megkeresésére, de korábban kifejtették, hogy a tiltólista csupán „néhány amerikai politikus eszköze”, amelynek célja Hszincsiang stabilitásának megzavarása és Kína fejlődésének gátolása.