Az Egyesült Államok azonnal kiutasít bizonyos országokból érkező illegális migránsokat

A New York Post értesülései szerint az Egyesült Államok hatóságai azonnal kiutasítják azokat az illegális felnőtt migránsokat, akik Oroszországból, Grúziából, Moldovából, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból érkeznek, míg más országokból származókat beengedik.

A kaliforniai határőrség ügynökei a Biden-kormány új határőrizeti szigorítása ellenére is utasítást kaptak arra, hogy engedjék be az Egyesült Államokba a több mint 100 országból érkező migránsokat, kivéve a fent említett hat ország állampolgárait. Ez a gyakorlat a San Diegó-i határszakaszon érvényesül, amely jelenleg az USA legforgalmasabb illegális határátlépési pontja.

A New York Post által megszerzett, kiszivárgott feljegyzés szerint a hat kivételt képező országokból származó felnőtt migránsok azonnali kiutasításra kerülnek, míg a többi országból érkezőket egy későbbi bírósági dátummal engedik el, de ők nem kérvényezhetnek menedékjogot.

A vám- és határvédelem (CBP) megerősítette, hogy ez a rendelet kizárólag a San Diegó-i szektorra vonatkozik. A New York Post áttekintett adatai szerint az elmúlt hétvégén több mint 10 ezer illegális migráns lépte át az USA déli határát, ami arra utal, hogy Joe Biden korlátozásai nem tántorították el őket.

Az amerikai elnök új határvédelmi szabályai múlt szerdán léptek életbe, amelyek szerint az új menedékkérelmeket csak akkor kezdik el feldolgozni, ha hét egymást követő napon 2500-nál kevesebb illegális határátlépőt észlelnek. Ezek a szabályok nem érvényesek a kísérő nélküli gyermekekre, az emberkereskedelem áldozataira, valamint azokra, akik egészségügyi vészhelyzetben vannak, vagy akiket közvetlen és rendkívüli veszély fenyeget. A határőrök szerint az új intézkedések „túl kevés és túl későn érkeztek”, és egyikük úgy vélekedett, hogy ez olyan, „mintha rágógumival próbálnánk betömni a léket a Titanicon”.

Ezzel párhuzamosan, a delaware-i szövetségi bíróságon Hunter Bident, Joe Biden elnök fiát, mindhárom vádpontban bűnösnek találták. A vádak lőfegyver eladásával és birtoklásával, valamint kábítószer-használattal kapcsolatosak. Az esküdtszék döntése háromórás tanácskozás után született meg. Hunter Biden ellen további vádak is felmerültek a Los Angeles-i szövetségi bíróságon, ahol több mint 1,4 millió dollárnyi jövedelem után nem fizetett adót. Ebben az ügyben szeptemberben kell bíróság elé állnia. Az Egyesült Államokban, bár a tagállamok többségében saját hatáskörben kezelik a fegyvertartást, az illegális kábítószer birtoklásával egy időben történő fegyverhasználat szövetségi szinten tiltott.

Hunter Biden ügyében a hat férfiból és hat nőből álló testület úgy ítélte meg, hogy Biden elnök 54 éves fia tudatosan hazudott a fegyvert igénylő űrlapon, amikor 2018 októberében betért egy Wilmington melletti fegyverboltba, hogy revolvert vásároljon. Hunter Biden eltitkolta, hogy kábítószerfüggő, ami az Egyesült Államokban kizáró körülmény. A szabálytalanul vásárolt Colt tizenegy napig volt a birtokában. Hunter ellen tavaly szeptember 14-én emeltek vádat a hamis nyilatkozat ügyében. Az illegális fegyvervásárlás és -tartás három vádpontja akár 25 év börtönnel sújtható, de ilyen elrettentő büntetést nem szoktak kiszabni egy ilyen ügyben. Hunter Biden akár 25 év börtönbüntetésre és 750 ezer dollárig terjedő pénzbírságra is számíthat az ítélethirdetéskor, bár mivel korábban nem volt priusza valószínűleg jóval kevesebbet fog kapni, mint a maximum. A first lady, Jill Biden nem sokkal az ítélethirdetés után érkezett meg a bíróságra, és a tárgyaláson a Biden-család több tagja is jelen volt, köztük Valerie Biden, Joe Biden elnök testvére.

Hunter Biden ártatlannak vallotta magát, apja, a jelenlegi amerikai elnök pedig korábban kijelentette, hogy nem fog kegyelmet adni a fiának, annak ellenére, hogy amerikai elnökként megkegyelmezhetne a bűncselekmény szövetségi jellegére való tekintettel. Joe Biden elnök közleményben biztosította támogatásáról a fiát, ugyanakkor múlt héten, egy Franciaországban adott interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy tervezi-e elnöki kegyelemben részesíteni fiát, amennyiben elítélik. Biden ügyvédje szerint az ügyészség nem bizonyította be, hogy Hunter Biden cracket fogyasztott volna abban a hónapban, amikor a fegyvert vásárolta, majd birtokolta, azonban Hunter Biden telefonjáról küldött sms-ek ellentmondanak ennek, például egyszer azt írta, épp egy dílerrel találkozik, és más alkalommal arról, hogy épp cracket fogyaszt. A Hunter Biden elleni büntetőper példa nélküli az amerikai jog- és politikatörténetben abból a szempontból, hogy hivatalban lévő elnök gyermeke még sosem állt bíróság elé bűncselekmény vádjával. Az elnök kedden elmondta: „Elfogadom az ügy kimenetelét, és továbbra is tiszteletben tartom a bírósági eljárást, miközben Hunter megfontolja a fellebbezést.” Emellett pedig arról is beszélt, hogy „Jill és én mindig ott leszünk Hunter és a család többi tagja számára szeretetünkkel és támogatásunkkal” - folytatta. „Ezen semmi sem fog változtatni.” Az ítélethirdetés időpontját még nem tűzték ki, bár a maximális börtönbüntetés, amire Hunter Biden számíthat, 25 év, ami jóval több lenne, mint ami egy első alkalommal elkövetett bűncselekmény esetében elvárható. Az esküdtszék illegális fegyvervásárlás és -tartás három vádpontjában találta bűnösnek Hunter Bident, és az ügy kapcsán Joe Biden már korábban kijelentette, hogy nem fogja fiát kegyelemben részesíteni.