EU intézkedik a járványügyi helyzetben: érkeznek a vakcinák

Az Európai Bizottság aláírt egy közbeszerzési szerződést 665 ezer adag, zoonózisos influenza elleni vakcina beszerzésére, amely a madárinfluenza-járvány megelőzését célozza, és hozzáférést biztosít a részt vevő tagállamok számára.

A brüsszeli közlemény szerint a Seqirus nevű vakcina elsősorban azok számára készült, akik a leginkább ki vannak téve a madárinfluenza-fertőzés veszélyének, mint például a baromfifarmokon dolgozók és az állatorvosok. Jelenleg ez az egyetlen oltóanyag, amelyet az EU-ban zoonózisos madárinfluenza ellen engedélyeztek.

A szerződés, amely akár négy évig is érvényes lehet, lehetőséget ad a részt vevő országoknak, hogy saját nemzeti igényeik alapján rendeljenek a vakcinából. Ezáltal a megállapodás elősegíti az egyes orvosi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférést, növeli az ellátás biztonságát, és kiegyensúlyozottabb árakat garantál a részt vevő országoknak. Emellett hozzájárul az uniós szintű felkészültséghez közegészségügyi válsághelyzetek és világjárványok esetén.

: (MTI)