Atos részvények zuhanása a megmentési terv hatására

Az Atos részvényei jelentős mértékben esnek, miután a vállalat egy olyan megmentési megállapodást jelentett be, amely jelentős részvényhígulást eredményez.

A francia Atos vállalat, mely pénzügyi nehézségekkel küzd, kedden bejelentette, hogy David Layani, a Onepoint vezetője által javasolt megmentési tervet fogadják el. Ennek értelmében a meglévő részvényesek tulajdonrésze kevesebb mint 0,1 százalékra csökkenhet. A cég tájékoztatása szerint a hitelezők nagy része támogatja az ajánlatot, ami elősegítheti a vállalat pénzügyi szerkezetének átalakítását.

Layani szerint a megegyezés célja az Atos mérlegének javítása és a vállalat nemzetközi technológiai szereplővé válása. A megmentési tervben a Onepoint mellett részt vesz a Butler Industries, az Econocom, valamint az Atos néhány hitelezője is. Az ügylet lezárása várhatóan júliusig megtörténik.

Az Atos nettó adósságállománya az első negyedév végére 3,9 milliárd euróra nőtt. A vállalatnak kiemelkedő szerepe van a 2024-es párizsi olimpiai játékok adat- és kiberbiztonságában, továbbá szerződései vannak a francia hadsereggel és más hatóságokkal. Az Atos az év elején tárgyalásokat folytatott az Airbusszal és a francia kormány is szándéknyilatkozatot tett bizonyos üzletágainak megvásárlására. A 2024-es párizsi olimpiai játékok kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a nyári olimpián a versailles-i kastély lesz a lovas versenyszámok helyszíne, amelyet nemrégiben tűz érintett, de a lángokat sikeresen eloltották, és az épület nem sérült meg. A tűz miatt elővigyázatosságból kiürítették az épületet, de a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a látogatók hamar visszatérhettek.

A cég részvényárfolyama a mai napon 15, az év eleje óta pedig 86 százalékos csökkenést szenvedett el.