Árvíz okozott óriási károkat Németország déli részén

A német biztosítók szerint a bajorországi és Baden-Württemberg tartományi árvizek legalább kétmilliárd eurós kárt okoztak. A Duna árhulláma által előidézett pusztítás mértékét még nem határozták meg véglegesen, de a károk valószínűleg ennél is nagyobbak.

A Deutsche Wellenek nyilatkozó német biztosítók szövetségének ügyvezető igazgatója, Jörg Asmussen szerint a károk előzetes becslése szerint a biztosítókat kétmilliárd eurós kártérítés terheli majd. Asmussen kiemelte, hogy "minden száz évben van ilyen heves esőzés és ilyen árhullám", de hozzátette, hogy a valós károk ennél is nagyobbak lehetnek, mivel sokan nem rendelkeznek ingatlanbiztosítással.

A mezőgazdaság szempontjából is jelentős a veszteség. Baden-Württemberg tartomány mezőgazdasági minisztere szerint 95 ezer hektárnyi terület került víz alá. A bajor gazdaszövetség szóvivője szerint az idei termés nagy része elveszett, és bár a pontos veszteségek még nem ismertek, jelentős károk érték a búza, cukorrépa és krumpli termést, valamint az eper és áfonya termésben is károk keletkeztek. A bajor kormány 100 millió eurós árvízi helyreállítási támogatást nyújt azoknak a gazdáknak, akik nem rendelkeztek biztosítással.

Olaf Scholz, Németország szociáldemokrata kancellárja, látogatást tett az árvíz sújtotta délnémet tartományokban, és a szövetségi kormány támogatását ígérte. Scholz hangsúlyozta, hogy az árvizek az ember által okozott klímaváltozás következményei, és felhívta a figyelmet arra, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell tenni a klímaváltozás megállítása érdekében.