Akkugyáras polgármesterek: a választók döntése

Sóskúton, Bátonyterenyén és Fóton a választók elutasították a kormánypárti jelölteket, míg más településeken, ahol akkuipari beruházások valósultak meg, a Fidesz támogatásával rendelkező vezetők maradtak hivatalban.

Sóskúton a Dongwha és az Andrada akkubontója miatt kialakult népharag következtében König Ferenc polgármester vereséget szenvedett, mindössze 810 szavazatot kapva, szemben Mészáros József 957 szavazatával. Bátonyterenyén, ahol a SungEel akkubontó több súlyos balesetet is okozott, Nagy-Majdon Józsefet Orosz István győzte le. Fóton Vass György, aki hatmilliós jutalmat szavaztatott meg magának, nem is indult újra, helyette Biró Zoltán 34 százalékot ért el, de Merkwart Krisztián civil jelöltként 44,13 százalékkal nyert.

Szegeden Botka László, aki nem akkumulátorgyárat, hanem elektromos autógyárat fogadott be, 67,75 százalékos eredménnyel nyert. Szigetszentmiklóson Nagy János, aki ellen nyolcan indultak, köztük a Fidesz és az ellenzéki pártok jelöltjei is, újrázni tudott. Iváncsán és Komáromban a fideszes jelöltek, Molnár Tibor és Molnár Attila nyertek. Ikladon Ungi József egyedüliként indult, így őt is újraválasztották. Ácson Szentirmai István függetlenként, korábban Fidesz-jelöltként nyert. Debrecenben Papp László, a Fidesz jelöltje, a CATL és az Eve Power akkugyárak, valamint a BMW elektromos autógyárának tervei ellenére is megőrizte pozícióját.

A választások eredményei azt mutatják, hogy az akkuipar és a hozzá kapcsolódó kérdések nem befolyásolták jelentősen a helyi politikai erőviszonyokat, kivéve azokat a településeket, ahol a polgármesterek személyéhez köthető botrányok vagy a helyi lakosság erős ellenállása miatt változás történt.