Áder János a klímaváltozás kihívásairól és az árvízvédelem fontosságáról beszélt

Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke szerint a következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez, és figyelembe kell venniük az energia- és vízgazdálkodás új szempontjait.

A Szent László Általános Művelődési Központban tartott előadásában Áder János kiemelte, hogy a világ népessége az elmúlt száz évben négyszeresére, több mint 8 milliárdra nőtt, a vízfogyasztás megduplázódott, az energiafogyasztás pedig megháromszorozódott. A klímaváltozás hatásait elsősorban a vízen keresztül érezzük, amelynek körforgása gyorsul, és az időjárás szélsőségesebbé válik, ami árvizekhez és aszályos időszakokhoz vezet.

Áder hangsúlyozta, hogy bár a klímaváltozás folyamatait már nem lehet visszafordítani, a hatásokat jelentősen csökkenthetjük a fosszilis energiahordozókból származó károsanyag-kibocsátás mérséklésével és a szén-dioxid-elnyelők, mint az erdők telepítésével.

A volt államfő szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése drámai következményekkel jár, többek között a tengerek és óceánok vízhőmérsékletének emelkedésével, valamint a vizek savasodásával, ami hosszú távon élettelen területek kialakulásához vezethet.

Magyarországon az éves csapadékmennyiség 6-700 milliméter, de ennek eloszlása nagyon egyenlőtlen. Az extrém időjárási jelenségek, mint a 2013-as rekordárvíz vagy a Velencei-tó majdnem teljes kiszáradása, jól mutatják a klímaváltozás hatásait a Kárpát-medencében.

Az árvízvédelem terén Áder János a gátak magasítását és a víztározók építését említette megoldásként, amelyek akár egy méterrel is csökkenthetik a Tisza vízszintjét, de szükség van további csatornák építésére is. A belvizek gyors elvezetése helyett ma már a tárolásra kell törekedni, például nem művelt földterületek elárasztásával.

A Homokhátság félsivatagos területének problémáját is felvetette, ahol mintegy 600 kisebb tó tűnt el, és Magyarországon ma már 37 folyó érintett az időszakos víztest jelenségben, amelyek nyáron kiszáradhatnak vagy csak csekély víz csörgedezik bennük.

Az előadás végén a volt köztársasági elnök a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány greendex.hu című portáljára hívta fel a hallgatóság figyelmét, ahol a klíma- és környezetvédelemmel kapcsolatos friss információk találhatók.