Az energiaitalok veszélyei

Hirtelen szívleállást is okozhat az energiaitalokban lévő túl sok cukor és koffein – figyelmeztet a Mayo Klinika új kutatása.

Az energiaitalok fogyasztása káros egészségügyi hatásokkal járhat, különösen a magas cukor- és koffeintartalom miatt, amely sürgősségi ellátást igénylő, életveszélyes állapotot válthat ki túlzott fogyasztás esetén. A The Independent szerint egy adag energiaital 80–300 mg koffeint tartalmazhat, ami jelentősen meghaladja egy csésze kávé 100 milligrammos koffeintartalmát. Emellett az energiaitalok taurint és guaranát is tartalmazhatnak, amelyek befolyásolják a pulzust és a vérnyomást.

A szív elektromos működésére is károsan hatnak az energiaitalok, növelve az aritmia kockázatát, ami akár hirtelen szívleálláshoz is vezethet. Az amerikai Mayo Klinika kutatói 144 olyan ember egészségi adatait elemezték, akik szívleállást éltek túl orvosi beavatkozásnak köszönhetően, és közülük hét – 20 és 42 év közötti – személy energiaitalt fogyasztott az esemény előtt.

Peter Schwartz, egy milánói szívproblémákra szakosodott laboratóriumi központ munkatársa hangsúlyozza, hogy bár nincs egyértelmű bizonyíték az energiaitalok és az életveszélyes szívritmuszavarok közötti összefüggésre, a jelenséget komolyan kell venni, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a potenciális veszélyeket.

A The Independent által megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy a túlzott cukor- és koffeinbevitel káros lehet. Bár napi két csésze kávé jótékony hatással lehet a szív egészségére, a finomított cukor, különösen az energiaitalokban található mennyiség, már egyértelműen ártalmas. Az energiaitalok alkalmi fogyasztása még nem feltétlenül káros, de a mennyiség és a rendszeresség a döntő. A kapcsolódó kutatás a HeartRhytm folyóiratban jelent meg.