Orbán Viktor benyújtotta, a parlament megszavazta, így reagált a kormány a kegyelmi ügyre

Az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők Magyarország Alaptörvényének tizenharmadik módosításáról döntöttek, amely gyermekvédelmi szigorításokat is magában foglal.

Orbán Viktor miniszterelnök a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi ügy kirobbanása után javasolta az Alaptörvény-módosítást. Az alkotmány ezzel kiegészül, hogy a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát, ha a szándékos bűncselekményt kiskorú sérelmére követték el.

A módosítás indoklásában hangsúlyozták, hogy a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények elkövetőit a törvény teljes szigorával kell büntetni, és nem mentesülhetnek a következmények alól.

A javaslat szövegében olvasható, hogy az Alaptörvény módosításával egyértelművé kell tenni, hogy a gyermekek elleni szándékos bűncselekmények elkövetői nem részesülhetnek kegyelemben. A képviselők 152 igen, 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el az Alaptörvény módosítását.

A parlament szavazott a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról is, amelyet kormánypárti képviselők nyújtottak be. A törvénycsomag többek között kimondja, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnek el, és az elkövetők nem kaphatnak feltételes szabadságot, valamint erkölcsi bizonyítványt.

A gyermekvédelmi rendszer működésének ellenőrzését elősegítő intézkedéseket vezetnek be, és szigorúbb alkalmazási feltételeknek kell megfelelniük a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és munkatársainak. Emellett a gyermektáborokra vonatkozó foglalkoztatási feltételek is szigorodnak, és a javaslat reagál az internethasználat terjedésével a gyermekekre leselkedő veszélyekre is.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben személyesen válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire. Az amerikai választási kampány kapcsán Orbán Viktor kijelentette, hogy az atomháborút is csak akkor kerülhetjük el, ha a stabil, békepárti Donald Trumpot választják meg az Egyesült Államok elnökének. Az amerikai politikai helyzetet figyelemmel kísérve Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Donald Trump beszédei jelentősége miatt figyelemre méltóak, és azokat a legokosabb emberek képesek csak igazán megérteni.

A közösségi médiában megjelent egy fotó, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, az új kultuszminiszter és egy ingatlanügyvéd láthatók. A kép felirata "Sok sikert!" volt, ami a miniszteri kinevezés örömét hivatott kifejezni. A fotó azonban nem tükrözött túlzott lelkesedést, ami felveti a kérdést, milyen érzés lehet manapság Orbán miniszterének lenni.