A nyugdíjkorhatár utáni munkavállalás előnyei

Jobban járhat az, aki nem kéri rögtön a nyugdíjkorhatár betöltésekor a nyugdíját, hanem később, mivel több tényező miatt magasabb összegű nyugdíjra számíthat.

A nyugdíj összege eltérő lehet attól függően, hogy valaki rögtön a nyugdíjkorhatár betöltésekor kéri-e a nyugdíját, vagy később, akár évekkel később dönt úgy, hogy nyugdíjba vonul. Azok, akik már a korhatár elérésekor igénybe veszik a nyugdíjat, további munkavállalással sem növelhetik a nyugdíj összegét, mivel ebben az esetben már nem vonnak a keresetükből társadalombiztosítási járulékot.

Teljes jogú öregségi nyugdíjra azok jogosultak, akik betöltötték a 65. életévüket, vagy a nők esetében, akiknek van 40 év jogosultsági idejük, még ha nem is töltötték be a 65. évet. Sokan vannak azonban, akik a korhatár elérése után is szeretnének tovább dolgozni, akár teljes munkaidőben is.

A nyugdíj összege több okból is magasabb lehet, ha valaki később dönt a nyugdíjazás mellett. Ilyen okok lehetnek a hosszabb szolgálati idő, az időközben elért kereset, valamint a valorizációs szorzó emelkedése.

Lehetőség van arra is, hogy aki nem kérte azonnal a nyugdíjazást, visszamenőlegesen fél évre kérje a nyugdíj megállapítását. A nyugdíj folyósítás nélküli megállapítását azok kérhetik, akik betöltötték a korhatárt és legalább 20 év szolgálati idejük van. Ennek előnye, hogy további szolgálati idő szerezhető, mivel a nyugdíjat nem folyósítják, így az illető nem számít nyugdíjasnak, és vonják a keresetéből a tb-járulékot.

Azok, akik a korhatár betöltése után is dolgoznak, és legalább 365 naptári napra szolgálati időt szereznek anélkül, hogy nyugdíjat kérnének, további szolgálati időt szerezhetnek. A tényleges nyugdíjba vonuláskor választhatnak, hogy melyik nyugdíj a kedvezőbb számukra: a korhatár betöltésekor kiszámított és éves nyugdíjemelésekkel növelt nyugdíj, vagy a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg.

Így senkit nem érhet veszteség a későbbi nyugdíjba vonulás miatt, mert a nyugdíj összege legalább akkora lesz, mint amennyi a korhatár elérésekor lett volna. Ha a későbbi időpontban megállapítható nyugdíj magasabb lenne, akkor azt folyósítják.

: ado.hu : Infostart