A növényi alapú étrend egészségügyi hatásai

Szakértők szerint a növényi alapú étrend előnyös lehet az egészség megőrzésében, azonban a túlzottan feldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a korai halálozás kockázatát.

A CNN által ismertetett kutatások szerint az utóbbi időben egyre többen választják a növényi alapú étrendet, nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi okokból is. Azonban nem minden növényi eredetű termék tekinthető egészségesnek, figyelembe kell venni az élelmiszerek feldolgozottságának mértékét is. Duane Mellor, az Aston Medical School dietetikusa hangsúlyozza, hogy a cukor is növényi alapú, de nem feltétlenül egészséges. Sok olyan élelmiszer létezik, amelyek növényi alapúak, de például a kekszek, chipsek és üdítőitalok nem tartoznak az egészséges étrend kategóriájába.

Egy friss tanulmány szerint az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek, amelyek számos ipari folyamaton esnek át, mint például hőkezelés, tápanyagok különválasztása és vegyi anyagok hozzáadása, jelentősen emelhetik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Ezek az élelmiszerek összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével is.

A feldolgozatlan élelmiszerek közé tartoznak a friss zöldségek, gyümölcsök, tojás és tej, míg a fűszernövények, egyes konzerves termékek és a fagyasztott zöldségek a minimálisan feldolgozott élelmiszerek csoportjába sorolhatók. A The Lancet Regional Health - Europe folyóiratban közzétett tanulmány, amely több mint 118 ezer ember adatait elemezte, kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek 5%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek, és 13%-kal a korai halálozás kockázatát.

Feranda Rauber, a Nupens/USP kutatója szerint a feldolgozás során keletkező adalékanyagok oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami további egészségügyi kockázatokat jelenthet. A kutatás azt is kimutatta, hogy ha az ultrafeldolgozott ételek 10%-át friss vagy minimálisan feldolgozott növényekkel helyettesítjük, akkor 7%-kal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Tom Sanders, a londoni King's College dietetikusa szerint ezek a megállapítások már jól ismert tényeket támasztanak alá, és széles körben elfogadott, hogy a kiegyensúlyozott növényi alapú étrend jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre.