A nácik által betiltott festmény 7 millió euróért kelt el

Ernst Ludwig Kirchner Tanz im Varieté című festménye, amelyet a nácik degenerált művészetnek bélyegeztek, és amely nyolcvan éven át volt eltűnt, most 7 millió eurót hozott egy berlini aukción.

Ernst Ludwig Kirchner német expresszionista festő Tanz im Varieté című alkotása a valószínűsített ár majdnem háromszorosáért, 6,958 millió euróért, azaz körülbelül 2,75 milliárd forintért talált gazdára egy berlini aukción. A festmény értékét valószínűleg az alkotás viharos múltja növelte meg. A kép a nácik által degenerált művészetnek minősített, majd eladott vagy megsemmisített közel 600 mű egyike volt, és egy ékszertervező birtokában egy ládában rejtőzött a háború idején. A ládát a háború után francia katonák találták meg, de a festmény már akkor sérült volt: a képen látható nő fején golyólyuk, a férfi testén pedig bajonett okozta sebek látszottak. A festményt később helyreállították, és 1980-ban a tulajdonos gyerekeinek adományozta, azzal a feltétellel, hogy a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik. Az aukcióig a festményt elveszettnek hitték, csupán néhány fekete-fehér fotó maradt fenn róla, amelyet maga Kirchner készített.

Az alkotás 1911-ben készült, és egy fekete férfi valamint egy fehér nő táncát ábrázolja. A nácik 1937-ben minősítették a festményt és Kirchner többi művét degeneráltnak, és ezek közül sokat eladtak vagy megsemmisítettek.

Az anonimitást választó tulajdonosok a festményt eredetileg kétmillió euróra, azaz közel 790 millió forintra becsülték, azonban a végleges eladási ár ennek majdnem háromszorosa lett.