A megyei kórházak újraszervezése: eszközök és dolgozók átcsoportosítása

A legfrissebb törvényi változások értelmében a megyei egészségügyi intézmények vezetői széles körű jogköröket kapnak a városi kórházak felett, beleértve az eszközök, mint például a CT-berendezések és a dolgozók átcsoportosítását is.

A parlament által elfogadott törvénycsomag lehetővé teszi, hogy a megyei irányításért felelős szervek szabadon rendelkezzenek a városi kórházak eszközeivel és dolgozóival. A törvényjavaslatot a választások másnapján nyújtották be, és gyorsan, egy nap alatt került elfogadásra.

A törvény értelmében október 1-jétől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat veszi át az önkormányzatoktól a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletek ellátását, ami más országrészekben már megvalósult. Emellett az állami kórházakban egységes beléptető rendszert vezetnek be a munkaidő betartásának ellenőrzésére.

Az új jogszabály szerint a megyénként kijelölt irányító vármegyei intézmények vezetői jogosultak lesznek a városi intézmények kapacitásainak átcsoportosítására, csökkentésére, vagy akár a szakmai összetétel módosítására. A törvény indoklása szerint ez a rugalmasabb kapacitás-elosztás érdekében történik.

A vármegyei intézmények vezetői ezentúl a városi intézmények 200 ezer forint feletti értékű eszközeinek vagyonkezelői lesznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy a megyei kórházak között szabadon átcsoportosíthassák az eszközöket, legyen szó röntgen-, ultrahang-, MRI- vagy CT-berendezésekről.

A törvény szerint a 2025 március 1-től hatályos rendelkezés célja, hogy az eszközök ott legyenek használva, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A munkáltatói jogkörök tekintetében is változásokat vezet be a törvény, amely szerint a városi intézmények valamennyi dolgozóját illetően az irányító vármegyei intézmény vezetője gyakorolja az alapvető és egyéb munkáltatói jogokat.