A hazai erőművek pénzügyi teljesítménye 2023-ban

A hazai energiatermelés pénzügyi eredményei jelentősen változatosak voltak 2023-ban, a Paksi Atomerőműtől kezdve a naperőműveken át a biomassza- és biogáz erőművekig. A szektor számos szereplője nyereséges volt, bár az eredmények változékonysága figyelemre méltó.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2023-ban a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 36,4%-át fedezte, több mint 210 milliárd forintos értékesítési árbevétellel, ami az elmúlt évtized legmagasabbja, azonban az adózott eredmény csupán 121 millió forint lett. A Mátrai Erőmű közel 151 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami jelentős csökkenés az előző évihez képest, az adózás előtti eredménye pedig 4,2 milliárdról 2,6 milliárd forintra mérséklődött.

A Dunamenti Erőmű Zrt. árbevétele több mint felére csökkent, 254 millió euróra, az adózott eredmény pedig közel 19 millió euró lett, ami az elmúlt évtized egyik legjobb eredménye. A Budapesti Erőmű Zrt. árbevétele és adózott eredménye is növekedett, előbbi 448 milliárd forintra, utóbbi 26 milliárd forintra emelkedett.

A geotermikus energiát hasznosító Szegedi Távfűtő Kft. 7,2 milliárd forintos árbevételt és 222 millió forintos adózott eredményt ért el. A naperőművek közül a Tázláron működő 4D Energetika Kft. 2,8 milliárd forintos árbevételt és 432 millió forintos adózott eredményt produkált, míg a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. árbevétele és adózott eredménye csökkent, utóbbi 166 millió forintra esett vissza.

A szélerőművek közül az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. 13,6 milliárd forintos értékesítési árbevételt és 9 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg az Euro Green Energy Kft. 2,1 milliárd forintos árbevétel mellett veszteséges volt.

A biomassza- és biogáz erőművek is fontos szerepet játszottak a hazai energiarendszerben. A Szakolyi Erőmű árbevétele 12,9 milliárd forintra, adózott eredménye 3,3 milliárd forintra nőtt, míg a Bakonyi Erőmű Zrt. 27,2 milliárd forintos árbevételt és 2,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A biogáz erőművek közül az Aufwind Schmack Első Biogáz Szolgáltató Kft. 4 830 842 eurós árbevételt és 1 329 663 eurós veszteséget mutatott fel.

A depóniagáz, hulladéktüzelés és vízenergia területén az ALTEO-Depónia Kft. árbevétele növekedett, de az adózott eredménye jelentősen csökkent, 460 ezer forintra, míg a BKM Nonprofit Zrt. és az MVM Vízerőmű Kft. mindkettő javuló pénzügyi eredményekről számolt be, előbbi 128 milliárd forintra növelte árbevételét 119 milliárd forintról, (korrigált) adózott eredménye pedig 4,7 milliárd forintra nőtt a 2022-es 473 millió forintról.