A francia tőzsde nehéz helyzetben

A francia tőzsde nehéz időszakon megy keresztül, miután Emmanuel Macron elnök a hétvégi választási vereség után feloszlatta a Nemzetgyűlést, ami új választásokat von maga után még ezen a nyáron. A Portfolio tegnapi beszámolója szerint a hétfői kereskedés során a francia CAC index közel 2,5 százalékos mínuszban is mozgott, de a nap végére az esés mértéke 1,6 százalékra mérséklődött, majd kedden egy minimális, 0,3 százalékos pluszban zárt.

A befektetők különösen a bankszektorban láttak kockázatot, ami a politikai és gazdasági bizonytalanságok miatt a hitelezési aktivitás esetleges visszaesésével magyarázható. Emellett a francia állampapírok hozamfelára is nőtt a németekéhez képest, ami tovább rontja a helyzetet.

A Société Générale részvényei hétfőn közel 9 százalékos mínuszban mozogtak, de kedden délelőtt már csak egy elenyésző, 0,1 százalékos emelkedést mutattak.

A BNP Paribas részvényei hétfőn közel 5 százalékot veszítettek értékükből, és a következő nap stagnálás volt megfigyelhető.

A Crédit Agricole esetében pedig 1,2 százalékos mínuszban zárt a hétfő, és a hétvégi választások óta a részvények közel 5 százalékkal kerültek lejjebb.