A forint gyengülése folytatódik a francia politikai válság és a Fed kamatdöntésének hatására

Tegnap a forint árfolyama közel állt a 395-ös szinthez az euróval szemben, de az esti órákban sikerült valamelyest erősödni. Kedd reggel azonban ismét gyengülést tapasztalhatunk a vezető devizákkal szemben, és a közelgő amerikai inflációs adatok, valamint a Fed kamatdöntése további kilengéseket okozhatnak a forint piacán. A francia politikai válság is negatívan befolyásolja a forintot, miután a hétvégi választások és a köztársasági elnök váratlan lépései miatt a befektetők bizalmatlansága nőtt.

A hétfői nap során az EUR/HUF árfolyama elérte a 394,9-es szintet, ami hathetes csúcsnak számít. Ezt követően az esti órákban a forint kissé erősödni tudott, de kedd reggelre ismét gyengülésnek indult, és az euróval szembeni jegyzés 395,4-ig szúrt fel, ami héthetes mélypontot jelent. A dollár árfolyamával kapcsolatban hasonló a helyzet: tegnap a forint a 368-as szintek közelébe gyengült, de az esti órákban itt is sikerült valamelyest visszaerősödnie. Kedd reggel azonban újra gyengülés figyelhető meg, a USD/HUF kurzusa jelenleg 365,21-en áll.

Az euró a dollárral szembeni gyengülését a hétvégi választások okozták, amelyek elbizonytalanították a befektetőket. Kedden azonban az euró kisebb erősödést mutat a dollárral szemben, az EUR/USD árfolyam pedig 1,077-es szinten áll, de a francia politikai felfordulás hatására az euró tovább esett a dollárral szemben bő egyhavi mélypontra 1,0720-ig.

A franciaországi politikai helyzet a pénz- és tőkepiacokon is érezteti hatását. A BNP Paribas, a Societe Generale, és a Credit Agricole részvényárfolyamai hétfőn 5-8%-kal zuhantak, és a CAC-40 részvényindex is 1,3%-os esésben zárt, a kötvényhozamok is ugrottak. A 10 éves francia államkötvényhozam jelentősen emelkedett, és a francia és német államkötvények közötti hozamkülönbség bő egyéves csúcsot ért el.

A Moody’s figyelmeztetést adott ki a francia hitelminősítés kapcsán, és a pozitív kilátás negatívra rontását vetítve előre, ami a költségvetési politika esetleges lazulásával is összefüggésben állhat.

Az elemzések szerint elsősorban a szerdai Fed kamatdöntéssel kapcsolatos befektetői pozicionálások állhatnak a forint, és a többi régiós deviza szenvedése mögött, de a francia előrehozott választások miatti fokozott piaci aggodalmak is meghúzódhatnak mögötte. Mivel az eddig ellenállásnak tűnő 394,5-ös szintet átvitte a váltás ma, az RSI indikátor alapján 396,5-396,7-ig is tovább korrigálhat a magyar deviza.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.