Baltimore-i kikötő újra nyitva

A baltimore-i kikötő hajózási csatornája újra teljes szélességében hajózható, miután a Francis Scott Key híd összeomlása követően 11 héttel sikerült eltávolítani a roncsokat.

Az amerikai hadsereg mérnöki testülete által biztonságosnak nyilvánított átjáróban a hajóforgalom zavartalanul folytatható. A 213 méter széles és 15 méter mély csatorna teljes mértékben megtisztításra került a roncsoktól. A Dali nevű konténerhajó március 26-án ütközött a hídnak, ami hat építőmunkás halálát okozta és elzárta a hajózási útvonalat. A mentési munkálatok során összesen 50 ezer tonna roncsot távolítottak el a helyszínről.

A mentésben részt vevő mintegy 2000 munkás, köztük számos nemzetközi szakember, egy vontatóhajóflotta és több mint egy tucat úszódaru segítségével végezte el a nehéz feladatot. Estee Pinchasin ezredes, a baltimore-i körzet katonai parancsnoka hangsúlyozta, hogy bár a csatorna működésének helyreállítása sikeres volt, a tragédia áldozatai és családjaik iránti együttérzésük továbbra is él.

A baleset következtében a Dali a Patapsco folyóban rekedt, a legénységével együtt. A hajót májusban vontatóhajók segítségével sikerült eltávolítani, ami az újranyitás előtti utolsó lépések egyike volt. Az eset körülményeit az FBI és az amerikai parti őrség még vizsgálja. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal jelentése szerint a Dalin többször is megszűnt az áramellátás a baleset előtt.

Maryland állam hatóságai szerint a híd újjáépítése több mint négy évig tarthat, és a költségek akár 1,9 milliárd dollárra is rúghatnak.