A Világbank javította a globális GDP-növekedési előrejelzését

A Világbank enyhén emelte a 2024-es globális gazdasági növekedési előrejelzését, 2,6 százalékra a korábban becsült 2,4 százalékról, annak ellenére, hogy a világgazdaság továbbra is a pandémia előtti szintek alatt marad.

A keddi jelentés szerint a világgazdaság növekedési üteme, amely az elmúlt két évben lassult, 2024-ben már nem fog tovább csökkenni, így a tavalyihoz hasonlóan 2,6 százalékos bővülést várnak. A Világbank legújabb Global Economic Prospects jelentése alapján a kereskedelem és a beruházások mérsékelt növekedése mellett 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,7 százalékos globális GDP-növekedést prognosztizálnak, ami azonban még mindig jelentősen elmarad a 2010-es évek átlagától.

Az intézmény jelentős mértékben, 1,6 százalékról 2,5 százalékra emelte az Egyesült Államok idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését. Kína esetében a korábbi 4,5 százalékról 4,8 százalékra javították a 2024-es növekedési előrejelzést, de figyelmeztettek, hogy 2025-ben a növekedés 4,1 százalékra lassulhat a gyenge fogyasztói bizalom és az ingatlanszektor problémái miatt. India gazdasági növekedésére vonatkozóan is pozitívabb a kilátás, a januári 6,4 százalék helyett most 6,6 százalékos idei GDP-növekedést várnak. Ezzel szemben Japán esetében a januári 0,9 százalékról 0,7 százalékra rontották az idei növekedési előrejelzést, részben a fogyasztás szerény növekedése miatt. Az euróövezet gazdasági növekedési kilátásán nem változtattak, továbbra is 0,7 százalékos bővülésre számítanak 2024-re.

A Világbank szerint a globális infláció az idén várhatóan tovább csökken, előrejelzésük szerint az átlagos inflációs ráta 2024-ben 3,5 százalék, 2025-ben pedig 2,9 százalék lehet. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az inflációs nyomás fennmaradása késleltetheti a monetáris politika lazítását.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a geopolitikai feszültségek növekedése fenyegetést jelent a világgazdaságra, és volatilis nyersanyagárakat, valamint kereskedelmi akadályokat eredményezhetnek.