A Tisza párt EP-frakcióhoz való csatlakozása

A Tisza párt képviselői hivatalosan is benyújtották csatlakozási kérelmüket az Európai Néppárt frakciójához, de a csatlakozás még nem garantált, mivel a frakció tagjainak meg kell szavazniuk a kérelmet. A Telex információi szerint a párt képviselői szeretnének a frakció tagjai lenni, és a kérelmüket először a frakció elnöksége fogja megvizsgálni azokkal az EP-képviselőkkel, akik ugyanabból az országból szereztek mandátumot, majd a tagok szavaznak a felvételről. A Fidesz 2021-ben önként távozott az Európai Néppártból, de még épp időben azelőtt, hogy kizárhatták volna a pártot, és azóta a magyar kormánypártok közül egyedül a KDNP maradt, amit Hölvényi György képvisel a következő öt évben.

A néppártiak június 18-ra tervezik az alakuló ülésüket, ahol a Tisza párt és más pártok kérelmeivel is foglalkozni fognak. Az Európai Parlament hivatalos eredményei szerint a Tisza és a KDNP együtt nyolc magyar néppárti mandátumot képviselnek, míg tíz független (Fidesz) és egy még nem besorolt új (Mi Hazánk) képviselő-jelölt van.

Magyar Péter korábban kifejtette, hogy a Tisza Párt a Néppárt frakciójába szeretne csatlakozni, mivel ez a legnagyobb frakció, és így a képviselőik számára a legnagyobb esélyt látja fontos pozíciók megszerzésére az Európai Parlamentben. Manfred Weber, a frakcióvezető és az európai pártcsalád elnöke, nyitottnak mutatkozott a Tisza párttal való együttműködésre, és üdvözölte Magyar Péter érdeklődését, kiemelve, hogy örülnek annak, hogy a párt megkezdte a munkát a korrupció ellen és hogy az ellenzék is hallatja a hangját Magyarországon.

A Tisza Párt csatlakozása azonban még közel sem biztos, mivel a KDNP mint a pártcsalád magyarországi tagja, vétójoggal rendelkezik, ha a Tisza Párt a pártcsaládba is belépne. Ebben az esetben a Tisza kizárólag az EP-képviselőcsoportnak lehetne tagja és a frakciót érintő döntésekben vehetne részt, azonban a pártcsalád kongresszusára már nem kapnának meghívót.

A hétvégi európai parlamenti választáson a Tisza Párt 29,6 százalékot kapott, ami 7 mandátumot ért. Amennyiben az EPP felveszi tagjai közé, akkor Hölvényi Györggyel együtt 8 magyar képviselője lenne az EP legnagyobb képviselőcsoportjának. A választások eredményeként a Fidesz tíz, a Tisza hét, a KDNP egy képviselőt küld az Európai Parlamentbe, a szintén újonnan bejutó Mi Hazánk ugyancsak egy mandátumot szerzett. A Néppártból való távozás óta a fideszes képviselők függetlenként működnek a testületben, ami erősen csökkenti az ott zajló folyamatok feletti befolyásukat.

A Tisza Párt az alábbi képviselőket küldheti majd ki:

  • Dávid Dóra
  • Gerzsenyi Gabriella
  • Kollár Kinga
  • Kulja András
  • Lakos Eszter
  • Magyar Péter
  • Tarr Zoltán

Magyar Péter azonban már előre jelezte, hogy mandátumát nem veszi fel, ezért helyette mást delegálnak majd Brüsszelbe és Strasbourgba.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. június 8-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)