Raspberry Pi tőzsdei bevezetése

Kedden megkezdődik a Raspberry Pi brit számítástechnikai startup részvényeinek kereskedése a londoni tőzsdén, amelytől a cég 166 millió fontos tőkebevonást remél. A vállalatot Eben Upton alapította 2012-ben, azzal a céllal, hogy a számítástechnikát elérhetőbbé tegye a fiatalok számára, és mára a termékeik 72 százaléka az ipari piacra kerül.

A Raspberry Pi egy egylapkás számítógépeket gyártó vállalat, ahol minden alkatrész egyetlen áramköri lapon helyezkedik el. A vállalat mögött olyan jelentős iparági szereplők állnak, mint az Arm és a Sony. A cég a tavalyi évben 265,8 millió dolláros bevételt ért el, ami 41 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest.

A részvényeket 280 penny darabáron árazták be, és a piacnyitás után kezdődik meg a kereskedésük a londoni tőzsdén. Az árazás alapján a vállalat értékét körülbelül 541,6 millió fontra becsülik. Habár a bevezetés mérete szerény, jelentőségét növeli, hogy a technológiai cégek többsége az utóbbi időben Európa más részein vagy az Egyesült Államokban lépett tőzsdére.

A londoni Legfelsőbb Bíróság egy másik, nem kapcsolódó ügyben úgy döntött, hogy Gary Glitter, egykori popsztár – akinek valódi neve Paul Gadd –, aki szexuális bűncselekmények miatt többször is börtönbe került, legalább 508 000 font kártérítést fizessen egy áldozatának, aki 12 éves volt, amikor molesztálta. Gaddet 2015-ben 16 évre ítélték, miután 1975 és 1980 között molesztálta őt és két másik fiatalt. A bíróság szerint a felperes a legsúlyosabb szexuális visszaélésnek volt kitéve, ami jelentős káros hatással volt a hátralévő életében. Gaddnek az áldozata perrel kapcsolatos esetleges jogi költségeit is ki kell fizetnie. A londoni felsőbíróság döntése értelmében a megítélt kártérítésből 381 ezer fontot elmaradt jövedelmek pótlására ítélt meg a bíróság. Glittert tavaly februárban, büntetése felének letöltése után szigorú feltételekkel elengedték, de alig egy hónappal később visszavitték börtönébe, miután a rendőrség megállapítása szerint megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit. Az egykori popsztár azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. A londoni felsőbíróság egy olyan ügyben döntött, amelynek sértettje az egykori popsztár által ellene elkövetett bűncselekmény idején 12 éves volt, és a tizenhárom oldalas végzése 508 800 font (238 millió forint) kártérítési kötelezettséget rótt Glitterre. Az ítélet szerint a bűncselekmény olyan súlyos következményekkel járt az egykori áldozat életvitelére, hogy a sértett évtizedek óta nem tud dolgozni. A 2015-ös büntetőeljárás során beterjesztett vádpontok között szerepelt, hogy Glitter 1977-ben egy tizenkét éves lánnyal szexuális kapcsolatot létesített, miután pezsgővel leitatta. Glitter a 2015-ös per során végig tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és azzal vádolta egykori áldozatait, hogy kitalálták a szexuális támadásokról szóló történeteket. Vietnamban 2006-ban három év börtönre ítélték azzal váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két tizenegy éves kislánnyal hált. Glittert 1998-ban, egy brit számítógépes áruházban is őrizetbe vették, miután javításra beadott személyi számítógépén az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak. Gary Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot töltött rács mögött.