A balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyének megsemmisítése

A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a balatonaligai kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét, és új eljárásra kötelezte a Fejér Vármegyei Kormányhivatal katasztrófavédelmi igazgatóságát.

A döntés jogerőre emelkedett június 7-én, és a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriánál. A törvényszék szerint eljárási szabályszegések miatt volt szükség az engedély visszavonására. Az Aligai Fürdőegyesületet, mint érintett felet, nem vonták be az eljárásba, és egy másik ügyfelet sem értesítettek.

A bíróság megállapította, hogy a beruházás egy komplex ingatlanfejlesztés, amely megfelel az Ngkr. rendelet előírásainak, azonban a beruházást érintő helyrajzi számok között volt olyan, amely nem szerepel a rendelet mellékletében, holott csak az ott rögzített ingatlanokon megvalósuló beruházások tekinthetők kiemelt beruházásnak. A bírósági ülésen elhangzottak szerint a Club Aliga turisztikai fejlesztései kapcsán született kiemelt kormányrendelet nem vonatkozik a kikötőépítésre, mivel ez nem része a projektnek, így a hatóság tévesen alkalmazta a szabályozást a beruházásra.

A Club Aliga korábbi helyén létesített ingatlankomplexumot május végén nyitották meg, a nyilvánosság kizárásával. Az Aligai Fürdőegyesület több lépésben próbálta megakadályozni a beruházást, mivel a helyiek attól tartanak, hogy elveszítik a szabadon használható partszakaszt.

A kikötő üzemeltetési engedélyét tavaly már egyszer megsemmisítették, majd új eljárás után ismét megkapta a Pro-Mot. Az Aligai Fürdőegyesület a vízjogi üzemeltetési engedélyt tavaly ősszel támadta meg a bíróságon, amely most ismét megsemmisítette azt, és új eljárást írt elő.

Az Aligai Fürdőegyesület a kikötő használatbavételi engedélyét is megtámadta, és az ügyben várhatóan július elején születik döntés. A beruházás a NER-hez köthető Balázs Attilához és cégéhez, a Pro-Mot Kft.-hez tartozik, amely egykori pártüdülő helyén épülő szálloda, vízi élménypark és kikötőkomplexumot hoz létre. A kikötő egyelőre nem használható, és a hétfői tárgyaláson az alperes fővárosi kormányhivatal, a beruházó Pro Mot és a balatonvilágosi önkormányzat jogi képviselője is halasztást kért.