Most jön még csak a neheze? Újabb bankok bedőlését várja a PIMCO

További regionális bankok bedőlését várja az Egyesült Államokban a Pacific Investment Management (PIMCO), különösen a rosszabb minőségű kereskedelmi ingatlanokra koncentrálva – jelenti a Bloomberg.

Az amerikai bankszektor nehézségei még csak most kezdődnek igazán. A Federal Reserve kamatcsökkentésének elhalasztása miatt a magas hitelkamatok hosszabb ideig maradhatnak fenn, ami drasztikusan csökkenti az értékeltségeket és növeli a nemteljesítések kockázatát. Sok ingatlan nehézkesen értékesíthető a nyomott értékeltségek és az árazás bizonytalansága miatt. A nagyobb bankok már elkezdték a jobb minőségű hitelek értékesítését a veszteségek elkerülése érdekében, míg a regionális bankoknál ez még nem történt meg.

John Murray, a PIMCO globális privát kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó csapatának vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy a szorongás igazi hulláma csak most kezdődik a hitelezők számára a bevásárlóközpontoktól az irodákig. A bajba jutott hitelek lejárata közeledtével a bankok megpróbálhatják ezeket értékesíteni, hogy elkerüljék a portfóliójuk minőségének további romlását. Ez a tendencia már 2023 első felében is megfigyelhető volt a regionális bankoknál, amelyek korábban a kereskedelmi ingatlanhitelezés éllovasai voltak. Jelenleg ezek az ingatlanok akár a könyv szerinti érték töredékéért is eladhatók. A US Bancorp, mint a legnagyobb regionális bank, 553 millió dollárral növelte a hitelezési veszteségekre félretett céltartalékot, ami a negyedéves eredményük 1,32 milliárd dollár volt.

A regionális bankok helyzete különösen kényes, mivel a nagybankokhoz képest lazább feltételekkel hiteleztek, például önrész nélküli hiteleket is nyújtottak. Emiatt érzékenyebbek a kereskedelmi ingatlanszektor nehézségeire. Becslések szerint idén 441 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlanhitel jár le, míg a nagybankoknál a helyzet kevésbé borús, részben a 2008-as pénzügyi válság óta bevezetett szabályváltozásoknak köszönhetően. Az MSCI Real Assets márciusban közzétett jelentése szerint a regionális bankok voltak az egyetlen hitelezők, amelyek az elmúlt években nem követeltek extra előleget a kereskedelmi ingatlanok hitelfelvevőitől, ami rávilágított az értékcsökkenéssel szembeni sebezhetőségükre.

A kereskedelmi ingatlanhitelekre specializálódott befektetési alapok számára is izgalmas időszak következik. Csak 2025-ben 200 milliárd dollárnyi hitel jár le a szektorban, mivel a hitelek többsége 3 és 5 éves, és a tranzakciók többsége 2021 környékén történt. A PIMCO szerint nagy kérdés, hogy a magasabb kamatkörnyezetben hogyan fognak teljesíteni ezek az eszközök, miközben a gazdaság lassulása tovább ronthatja a szektor helyzetét.