A Posta Biztosítók privatizációs versenyfutása

A Magyar Posta biztosítóinak privatizációs folyamata komoly dilemmákat vet fel, és a piaci szereplők között Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Biztosító, valamint a német Allianz is esélyesként emlegetett.

A magyar állam nehéz helyzetben van, miután 2022 decemberében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megvásárolta a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. és a Magyar Posta Biztosító Zrt. 66,9%-os üzletrészét a német Talanx-csoporttól, ezzel hazai tulajdonba kerültek a biztosítók. A privatizációs folyamatot az állam kiírta, de a piac már a zárásra számított az év elején, és a lassú folyamat, illetve a győztes bejelentésének elmaradása kínos helyzetet teremt.

A magyar állam célja, hogy növelje a hazai tulajdon arányát a biztosítói szektorban, ami gyakorlatilag Fidesz-közeli szereplőket jelent, így valószínűtlen, hogy a német tulajdonostól megvett biztosítót egy másik német befektetőnek adnák el. Az uniós szabályok miatt azonban nem egyszerű megkülönböztetni az uniós ajánlattevőket, és felmerül a kérdés, mi történik, ha az Allianz adta a legjobb ajánlatot.

A CIG Pannónia, amely Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc tulajdonában áll, már nem versenyben van, így a figyelem a Gránit Biztosító felé fordul, amely Tiborcz István többségi tulajdonában áll. Tiborcz korábban azt nyilatkozta, hogy érdekeltségeivel tartózkodik az állami üzletektől, de a Dürer Irodaházak esetében már történtek tranzakciók az állam és Tiborcz között.

A hazai biztosítók körében más jelentkezőről nem érkezett hír, és úgy tűnik, az állam nem látott volna szívesen új befektetőt a piacon. Az államnak több lehetősége is van: kihirdetheti a Gránit Biztosítót győztesnek, érvénytelenítheti az eljárást, vagy az Allianz-t hozhatja ki győztesnek, ami azonban a németektől-németekig tartó állami tranzakció miatt nevetséges lenne. Az állam számára az is problémát jelentene, ha a Talanx-csoporttól megvett érdekeltségeket kevesebbért értékesítené, mint amennyiért megvásárolta.

Kovács Zsolt miniszteri biztos, aki a biztosítói szakma reformjának gondnoka, egyben a Magyar Posta Biztosítók vezérigazgatója is lett, ami érdekkonfliktust jelenthet, hiszen egyszerre tölt be állami és versenyzői pozíciót. A döntést nem lehet örökké halogatni, így hamarosan bejelentést vár a piac.