A Kétfarkú Kutyapárt meglepő győzelme a XII. kerületben

Mi történhetett a Fidesz egykori fellegvárának számító Hegyvidéken, ahol a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és szövetségesei váratlanul nagy győzelmet arattak az önkormányzati választáson? A XII. kerületben Kovács Gergely, az MKKP társelnöke 53,6 százalékos eredménnyel lett polgármester, és a közösen induló ellenzék mind a 12 egyéni körzetet megnyerte, ami kilenc kutyapártos, két momentumos és egy civil jelöltet jelent.

A Fidesz ezzel szemben súlyos vereséget szenvedett, a részvételi arány pedig 18:30-kor már 64 százalék felett állt. Fonti Krisztina, a Fidesz polgármesterjelöltje, aki korábban Pokorni Zoltán mellett dolgozott helyettesként, 40 százalék alatt maradt, és a párt képviselői csak kompenzációs listáról kerülhetnek be a képviselő-testületbe. A Demokratikus Koalíció (DK) is hasonlóan gyenge eredményt ért el, Élő Norbert, a kerület régi MSZP-s majd DK-s arca, csak a kompenzációs listáról jutott be a testületbe.

A Hegyvidéki választók hozzáállása az elmúlt években változott. A kerületben a Fidesz hosszú ideig dominált, Pokorni Zoltán 18 éven át vezette a kerületet, és az „emberarcú fideszes politikus” képét öltötte magára. Azonban 2019-ben kiderült, hogy a második világháború áldozatainak állított emlékműre felkerült Pokorni nagyapjának neve, aki nyilas volt. Ezt követően több olyan ügy is napvilágot látott, amelyek a fideszes vezetés számára kellemetlenek voltak, és ezeket a Kutyapárt helyi szervezete, Kovács Gergely vezetésével hozta nyilvánosságra.

A 2019-es önkormányzati választásokon már látszott, hogy a kerületi választók egy része elfordul a Fidesztől, és a közös ellenzéki jelöltek, valamint a külön induló kutyapártos jelöltek együttesen magasan a fideszesek felett teljesítettek. A 2022-es országgyűlési választásokon is megmutatkozott a Fidesz gyengülése Budán, ahol a momentumos Hajnal Miklós győzött.

A 2024-es önkormányzati választás előtt Pokorni Zoltán bejelentette, hogy nem indul újra, és a Fidesz Fonti Krisztinát jelölte a helyére. Az ellenzéki oldalon előválasztást tartottak, amelyen Kovács Gergely aratott fölényes győzelmet. A DK helyi szervezete azonban külön indult minden olyan egyéni körzetben, ami az MKKP-nak jutott, ami veszélyeztethette volna Kovács közgyűlési többségét, de végül nem okozott érdemi zavart.

Kovács Gergely személyesen minden szavazókörben nyert, és különösen jól szerepelt a jómódú lakossággal rendelkező részeken. A Fidesz jelentős erőfeszítéseket tett Kovács lejáratására, de ezek nem hozták meg a várt eredményt. A választások eredményeképpen a XII. kerületben a Kutyapárt és szövetségesei teljes hatalmat szereztek, a Fidesz és a DK csak a kompenzációs listáról jutottak be a testületbe. Kovács Gergely már jelezte, hogy változtatásokat tervez, többek között a munkanapok későbbi kezdését és a helyi nyilvánosság erősítését szeretné elősegíteni.