Németország gazdaságpolitikájának éles kritikája

A Deutsche Börse vezérigazgatója, Theodor Weimer éles szavakkal bírálta a német kormány gazdaságpolitikáját, ami komoly visszhangot váltott ki az üzleti körökben. A kritika szerint Németország a fejlődő országok szintjére süllyedhet, ha nem változtatnak az irányvonalon.

Theodor Weimer, a Deutsche Börse vezérigazgatója nyíltan és keményen kritizálta a német kormány gazdaságpolitikáját egy április 17-i rendezvényen, amely a Bajor Gazdasági Tanács ülésén hangzott el. A beszéd csak múlt pénteken került nyilvánosságra, és gyorsan terjedni kezdett az üzleti közösség körében.

A Financial Times szerint a jobboldali és konzervatív gazdasági szakemberek körében pozitív fogadtatásra talált Weimer szavai, akik már régóta bírálják a jelenlegi német vezetést.

A Deutsche Börse szóvivője szerint Weimer híres arról, hogy őszinte és egyenes beszédű, és korábban is nyilvánosan megosztotta véleményét különböző fórumokon. A vezérigazgató szerint a nemzetközi befektetők és német vállalatvezetők egyaránt kritikusan tekintenek a berlini kormányra, ami negatívan befolyásolja Németország üzleti megítélését.

Weimer szerint a nemzetközi befektetések csak azért áramlanak a német vállalatokba, mert azok alulértékeltek, ami veszélyezteti az ország gazdasági helyzetét. A tőzsdevezető 18 találkozót is lefolytatott Robert Habeck gazdasági miniszterrel, amelyeket katasztrofálisnak ítélt meg, és úgy véli, a zöldpárti vezetés alatt a fundamentalisták veszik át az irányítást.

A német autóipar jövőjét illetően Weimer a kormányt hibáztatja a benzin- és dízelüzemű autók tervezett kivezetése miatt, miközben a belső égésű motorok kivezetését támogatók szerint a német autógyártók felelősek, mert nem fektetnek eleget az elektromos járművekbe.

Weimer az Egyesült Államokat és a Biden-kormányzatot állította példaként, ahol az infláció elleni küzdelem keretében jelentős támogatásokat nyújtanak a tiszta technológiák számára. Úgy véli, Németországnak magángazdasággá kellene válnia, és fel kell hagynia az állami gazdasági modellel.

A koalíciós pártok képviselői és szóvivői a beszéd stílusát bírálták, mondván, hogy az inkább egy sörsátorhoz illik, mint egy komoly gazdasági eseményre, és szerintük a beszéd nem tartalmaz konkrét megoldási javaslatokat.