A Blikk tesztelte a rendőrség prémium járműveit

A rendőrség járműparkja jelentős fejlesztésen esett át, a Blikk pedig kipróbálta a prémium kategóriás szolgálati autókat és motorokat a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ tanpályáján.

Az elmúlt évek során a rendőrség járműállománya modernizálódott, és ma már Audikkal, Mercedesekkel, valamint speciális felszerelésekkel ellátott BMW motorokkal járőröznek az egyenruhások. A Blikk csapata a ROKK tanpályáján próbálhatta ki ezeket a járműveket, és néhány kihívást is meg kellett oldaniuk. Svecz Attila, az ROKK mesterkiképzője elmondta, hogy a Mercedes-Benz B 220 4Matic 184 lóerős teljesítményével és állandó négykerék-meghajtásával kiemelkedik a szolgálati autók közül, és számos extrával van felszerelve, mint például az adaptív fékrendszer.

A rendőrség 2010 óta több mint 10 ezer szolgálati autót cserélt le, és a választások között népszerű az 1,5-ös, közel 150 lóerős Audi A3, amely manuális váltójával alternatívát jelenthet a Mercedeseknek. Svecz Attila továbbá kiemelte a Skoda Octavia 1.4 Turbo benzines modellt is, amely a Mercedeshez és Audihoz hasonlóan jól teljesít mind a tanpályán, mind az utcán.

A rendőrség nagy figyelmet fordít a régi járművek cseréjére, mivel a megbízhatóság életbevágóan fontos lehet. 2020-ban a rendőrség 8282 járművet használt, amelyek között a közúti és terepjáró személygépkocsik átlagéletkora 7,1 év, a járőrjárműveké pedig 6,6 év volt.

A járműpark büszkeségei az új, 136 lóerős BMW R 1250 RT motorok, amelyeket kifejezetten a rendőrség számára fejlesztettek ki. Ezek a motorok bukókerettel, nagy kijelzővel, mobiltelefonos navigációval és sisakkal egybekötött kommunikációs rendszerrel vannak ellátva, ami megkönnyíti a navigációt és a kommunikációt. Az ülés- és kormányfűtés is rendelkezésre áll a motorosok számára, és a jármű akár 225 km/órás sebességre is képes.

A ROKK tanpályáján a Blikk csapata kipróbálta a borulás szimulátort is, amelyet arra használnak, hogy felkészítsék az egyenruhásokat a balesetek utáni helyzetek kezelésére. Svecz Attila bemutatta, hogy a helyes ülés- és biztonsági öv beállítás milyen fontos lehet, és ez életet is menthet.

A rendőrség járműparkjának fejlesztése mellett azonban nem mindenki számára alakulnak jól az autózással kapcsolatos események. Bálint Ferenc, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristája nemrégiben arról számolt be, hogy autója totálkárosra tört egy balesetben, amikor egy teniszezni induló néni elaludt a BMW-je volánja mögött és nekiment több parkoló autónak, köztük a humorista kék Fordjának. A négy évig hűségesen szolgáló járművet sajnálattal kellett elengednie. A humorista a közösségi médiában kérte követői tanácsát az ügy kezelésével kapcsolatban, és köszönetet mondott az együttérzésért. Bálint Ferenc végül egy Budapest bérletet vásárolt, és tájékoztatta követőit, hogy a néni jogosítványát nem vették el, ő a saját autóját vezetve hazament a történtek után, míg a BMW-je már szervizben van, megkezdték a javítását.