Egy csipet Fülöp-szigetek a Balatonon

Erős szezonra számíthatunk idén a Balatonnál, ahol a vendéglátásban dolgozó külföldi munkaerő, különösen a Fülöp-szigetekről, Thaiföldről és Indiából érkező vendégmunkások kiemelt szerepet kaphatnak. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László szerint, a munkaerőhiány enyhülhet az előző évekhez képest, különösen az építőipar gyengélkedése miatt, amely ágazatból sokan váltanak a vendéglátásba.

A Balatonnál egyszerűbb betanított munkákat, mint a lángossütés vagy a felszolgálás, jellemzően angolul jól beszélő külföldi vendégmunkások végezhetik el. Kovács László hangsúlyozta, hogy a szakemberhiány, például szakácsok és cukrászok tekintetében, továbbra is fennáll.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója, Pásztor Szabolcs szerint a munkaerőhiány Európában és Magyarországon is a munkaerőpiaci folyamatok fő alakítója. Az üres álláshelyek aránya segíthet mérni a munkaerőhiány mértékét. Az Európai Unióban 2023 negyedik negyedévében az üres álláshelyek aránya 2,5 százalék volt, Magyarországon pedig 2,3 százalék, ami az EU-szinten középmezőnyt jelent.

Az EU-ban a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén az üres álláshelyek aránya 3,1 százalék volt, ami jelentősebb, mint az összes gazdasági szektorra vonatkozó átlag. A legmagasabb arányt Csehországban regisztrálták 8,3 százalékkal, míg Magyarországon ez az arány 1,5 százalék volt, ami az uniós átlag alatti. Görögországban és Horvátországban a munkaerőhiány a turizmusban a magyarhoz közeli volt.

Pásztor Szabolcs és Erdélyi Dóra, az Oeconomus szenior elemzője egyetértenek Kovács Lászlóval abban, hogy a munkaerőhiány enyhül, részben a hazai építőipar gyengélkedése, részben a vendégmunkások bevonása miatt. Azonban hangsúlyozzák, hogy ahol szakértelem szükséges, ott a külföldi munkavállalók nem jelentenek megoldást.