Lemondott a spanyol baloldali pártszövetség vezetője

Lemondott pártvezetői posztjáról a több baloldali politikai formációt tömörítő Sumar elnöke a pártszövetség gyenge EP-választási szereplése miatt hétfőn Madridban.

A Sumar pártszövetség elnöke, Yolanda Díaz, aki egyben munkaügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes is, a gyenge választási eredmények fényében döntött a lemondás mellett. "A legutóbbi választások tükröt tartottak, a polgárok nem tévednek, amikor szavaznak, vagy amikor nem mennek el szavazni, ez a mi felelősségünk, ebben az esetben és kétségtelenül az én felelősségem" - nyilatkozta Díaz.

A Sumar, amely tavaly alakult, az Európai Parlamenti választásokon 808 ezer szavazatot, vagyis a leadott voksok 4,6 százalékát szerezte meg, ami csupán három mandátumot jelentett az új Európai Parlamentben. Korábban a galíciai, baszk és katalán tartományi választásokon is elmaradtak a várt eredményektől.

Yolanda Díaz hangsúlyozta, hogy bár pártvezetői tisztségéből távozik, kormányzati pozícióit - munkaügyi miniszterként és miniszterelnök-helyettesként - továbbra is betölti.