Wagner-akták: Bahmut ostromának titkai

A BBC Russia és a Mediazone által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy csaknem 20 ezer Wagner-zsoldos eshetett el Bahmut ostromában tavaly tavasszal, amely az ukrajnai háború egyik legvéresebb csatája volt.

A Donyeck megyei Bahmut városa a harcok egyik központi helyszíne volt, ahol a Wagner csoport zsoldosai, akiket nagyrészt börtönökből toboroztak, jelentős veszteségeket szenvedtek. A csoportot Jevgenyij Prigozsin vezette, aki a dokumentumok szerint tavaly augusztusban hunyt el.

A kiszivárgott dokumentumok 2022 januárja és 2023 augusztusa közötti kifizetéseket tartalmaznak, amelyeket a magánkatonai vállalkozás az elhunyt zsoldosok családtagjainak fizetett ki. Ezek a dokumentumok több mint 20 ezer halott zsoldos nevét rögzítik, köztük 19 500-an Bahmut ostroma során vesztették életüket.

Ez a szám összecseng Prigozsin 2023 májusában tett nyilatkozatával, amely szerint a csoport több mint 20 ezer tagját veszítette el a városért vívott harcok során. A dokumentumok szerint a 19 500 halott közül mintegy 17 ezer volt korábban elítélt személy, akiknek Vlagyimir Putyin megkegyelmezett, hogy részt vehessenek az ukrajnai harcokban. Az újságírók becslése szerint ebben az időszakban körülbelül 48 ezer volt fegyenc harcolhatott a Wagner csoport kötelékében.

Prigozsin a Bahmut bevétele után, 2022 június 24-én indított egy rövid életű felkelést, Rosztov-na-Donuból Moszkvába tartva, de a fővárostól nem messze megadta magát. Két hónappal később, augusztus 23-án egy rejtélyes repülőgépbalesetben vesztette életét.