Visa és Mastercard: Újabb perek a láthatáron

A Visa és a Mastercard kártyatársaságok újabb jogi kihívásokkal néznek szembe, miután egy londoni bíróság engedélyezte a kiskereskedők nevében indított kollektív perek folytatását.

A Reuters jelentése szerint a két vállalatot több száz felperes perli a londoni Competition Appeal Tribunal előtt, a kiskereskedőknek felszámított, állítólag túlzottan magas bankközi díjak miatt. Ezen díjakat a kereskedőknek kell megfizetniük, amikor vásárlóik kártyával fizetnek. A Visa és a Mastercard már korábban is számos perrel szembesült Londonban emiatt a kérdés miatt.

A Commercial and Interregional Card Claims, egy speciális célú gazdasági társaság, 2022-ben indított egy másik per-sorozatot a két kártyatársaság ellen, kártérítést követelve a magas díjak miatt. A bíróság kezdetben elutasította az ügyek kollektív eljárásrend szerinti hitelesítését, azonban pénteki döntésével megnyitotta az utat a kollektív perek előtt, amennyiben más érintett felek is nyilatkoznak az ügyben.

Az Egyesült Államokban nemrégiben egy hasonló ügyben 30 milliárd dolláros megállapodás született, ami jelzi, hogy a kártyatársaságok számára komoly pénzügyi és jogi kockázatokat hordoznak ezek a perek.