Pusztító vírus fenyegeti a magyar batátát

Magyarországon a batáta termőterületeket fenyegeti egy klorotikus törpülést okozó vírus, amely miatt a Nébih zárlatot rendelt el.

Az édesburgonya gumójában korábban is kimutatták a SPCSV-vírust, amely mostanra a szaporítóanyag-előállításban is megjelent. Az uniós rendelet értelmében a gazdáknak kötelező jelenteniük a vírus jelenlétét, amire a Nébih is felhívta a figyelmet.

A vírus tünetei között szerepel a törpülés, klorotikus foltok, mozaikosodás, világoszöld színezetű mintázat a levélerek mentén, és egyes esetekben lilás elszíneződés is. Idén májusban Csongrád-Csanád megyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett növényekből vett mintákból mutatták ki a vírust.

A fertőzés megakadályozása érdekében a Nébih növényvédelmi szakemberei zárlati intézkedéseket vezettek be, amelyek között helyszíni megsemmisítés, talajba dolgozás és totális gyomírtószeres kezelés szerepel. A termesztőknek azt tanácsolják, hogy megbízható forrásból szerezzék be a batátagumót és a szaporítóanyagot, valamint kerüljék az étkezési célú gumók használatát.

Fontos az általános higiéniai szabályok betartása és a vírus vektorai elleni védekezés is. A Nébih hangsúlyozza, hogy a vírus nem jelent veszélyt az emberre, kizárólag a növényeket károsítja.