Viharok sújtják az országot: az autósok küzdelme az elemekkel

Az egész országot érintő zivatarlánc és a hozzá kapcsolódó heves időjárási jelenségek, mint a felhőszakadás és helyenként a jégeső, komoly kihívások elé állítják az autósokat.

Hétfő reggelre kialakult egy országszerte végigvonuló zivatarlánc, amelyet több helyen felhőszakadás és jégeső is kísért. A vasárnapi heves zivatarok után, amelyek során Szombathelyen tornádó is pusztított, a másodfokú riasztás hétfő reggelig érvényben maradt.

Budapestet a zivatarlánc reggel érte el, ahol felhőszakadás, helyenként jégeső és peremfelhők nehezítették a közlekedést. Szentendrén és Budapest mellett olyan nagy mennyiségű csapadék hullott, hogy az utakon áradatok alakultak ki, miközben a vihar északkelet felé haladt tovább. A Vas vármegyei Horvátzsidányban is villámárvíz öntötte el a község utcáit, miután kora reggel olyan mennyiségű eső esett, hogy a víz hömpölygött az utcákon, és az Időkép által megosztott felvételen látható, hogy az utcák folyóvá változtak.

Székesfehérváron az intenzív esőzések miatt veszélyessé váltak az utak, az autók szélvédőin keresztül alig lehetett látni. A zivataros és viharos időjárás a mai nap folyamán is fennmarad, ami egy hullámzó hidegfrontnak köszönhető, amely csak lassan mozog kelet felé. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ország keleti felére narancssárga figyelmeztetést adtak ki zivatarra, míg az egész ország citromsárga a felhőszakadás veszélye miatt.

A fülledt időjárás továbbra is megmarad, a hőmérséklet csúcsértéke főként délen, délkeleten még többfelé elérheti a 30 fokot, északon, északnyugaton azonban már inkább 25 fok körül alakulhat.