Országszerte fennakadások a vihar után a vonatközlekedésben

Az ország több pontján is jelentős fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben a hajnalban lecsapó vihar. A MÁV tájékoztatása szerint egyes vonalakon jelentős késésekre kell számítani, de a menetrend fokozatosan áll helyre.

Az éjszakai viharok következtében hétfő hajnaltól feszültségkimaradás miatt szünetelt a vonatközlekedés Görögszállás és Nyíregyháza között. A reggeli órákban, 6:40-kor egy vágányon megindult a közlekedés Nyíregyháza és Sóstóhegy között, de a másik vágányon a felsővezeték helyreállítása több napig is eltarthat. Emiatt a záhonyi fővonalon 20-30 perces késésekre kell számítani. Görögszállás és Nyíregyháza között a személyvonatok helyett, a Tokaj IC-k helyett Szerencs és Nyíregyháza között járnak pótlóbuszok, az átszállások miatt jelentősen hosszabb menetidővel kell számolni. A Szerencs-Nyíregyháza vonalon, valamint Tatabánya és Oroszlány között is leszakadt a felsővezeték, ami 5-10 perces késéseket okozhat.

A vihar más területeken is zavart okozott a vasúti közlekedésben. A Mávinform szerint a nyíregyházi térségben lévő korlátozások miatt a Csap-Záhony felől Bécsbe tartó Hortobágy EC (EC 140) körülbelül 2 órás késéssel érkezik Budapestre. A vonat a Keleti pályaudvarról 10:40-kor Liszt Ferenc EC-ként (EC 142) folytatja útját Bécs felé. Az EuroCity Csehországból és Szlovákiából érkező járatai is késéssel érkeznek, a szlovák vasúti területen történt felsővezeték szakadás miatt akár 60-90 perces késések is lehetségesek.

Szarvas és Csabacsűd között egy fa dőlt a pályára, ami jelentős, 60-80 perces késéseket okozott. A kidőlt fát eltávolították, így a forgalom újraindulhatott. A Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes vonalon a menetrend kora délelőttre helyreállt, a korábban várakozásra kényszerült vonatok 20-30 perces késéssel közlekednek tovább.

Hatvan és Karácsond között egy felsővezeték-hiba miatt néhány kora reggeli vonat menetideje 15-20 perccel megnőtt. A Hatvanból Gyöngyösre tartó személyvonat jelentős késése miatt csak Vámosgyörkig közlekedett, onnan az utasok egy másik járattal folytathatták útjukat. A Gyöngyösről Budapestre tartó InterRégió csak Vámosgyörktől indult. A hiba elhárítása után reggelre helyreállt a menetrend a Budapest-Hatvan-Miskolc szakaszon. A nagy vihar miatt Bicske és Biatorbágy között a vonatok csak egy vágányon közlekednek, a hegyeshalmi fővonalon akár 15-25 perces késéssel is lehet számolni, az S12-es személyvonat csak Tatabánya és Oroszlány között közlekedik.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras