Telefonos csalók célozzák meg a magyarok megtakarításait

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelmeztetése szerint újabb telefonos csalási kísérletek érik a magyar állampolgárokat, ahol a bűnözők az MNB munkatársainak adják ki magukat, és a biztosítási, valamint befektetési megtakarításokat próbálják megszerezni.

Az MNB közleménye szerint a csalók azzal hívják fel az ügyfeleket, hogy gyanús pénzmozgásokat észleltek azok megtakarítási életbiztosításukat kiegészítő eseti számláján vagy értékpapírszámláján. A bűnözők fenyegető hangnemet használnak, és a hitelesség fokozása érdekében állítólagos rendőri segítséget is igénybe vesznek a csalás során.

A csalók a befektetési jellegű életbiztosítások eseti számláit és a gyorsan likvidálható értékpapírszámlákat célozzák meg, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy megtakarításaikat rövid távra kamatoztathassák. Az MNB-hez érkezett panaszok alapján a csalók egyes esetekben ráveszik az ügyfeleket, hogy vegyék ki készpénzben a megtakarításaikat, és azt egy általuk megadott ATM-nél vagy bitcoin automatánál helyezzék el, állítólagos biztonságba helyezés céljából.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a bank munkatársai soha nem keresik meg telefonon az ügyfeleket a megtakarításaik "biztonságba helyezése" érdekében, és nem hívnak segítségül rendőröket sem. A jegybank azt tanácsolja, hogy ilyen esetekben az ügyfelek tegyenek fel pontosító kérdéseket, gyanú esetén szakítsák meg a kapcsolatot, és érdeklődjenek az ismert ügyfélszolgálati telefonszámon vagy az MNB ügyfélszolgálatánál.

Amennyiben valaki mégis átutalta a pénzt a csalóknak, az MNB azt javasolja, hogy haladéktalanul jelentsék be a pénzügyi intézményüknél. Ha az MNB tudomást szerez a nevével való visszaélésekről, büntetőfeljelentést tesz.

A kiberbiztonsági kockázatok elleni védekezés érdekében az MNB és más állami intézmények, valamint a pénzpiaci szereplők "KiberPajzs" néven közös kommunikációs és edukációs kampányt folytatnak. Az MNB Pénzügyi Navigátor weboldalán további hasznos információkat találhatnak az ügyfelek a digitális biztonsággal kapcsolatban. Emellett az együttműködő hatóságok lépéseket tesznek a hívószám-hamisítás megelőzése érdekében is. Azonnali gyanakvásra adhat okot, ha a telefonáló fenyegető hangnemet használ, illetve megtiltja a másokkal történő kommunikációt.