Tornádó, jégeső és villámárvizek pusztítása az országban

A vasárnap éjjel érkezett vihar tornádóval, jégesővel és villámárvizekkel nehezítette a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkáját, hatalmas károkat okozva az országban. A választások estéjén tomboló viharos erejű széllökések, zivatarok és néhol tornádók jelentős pusztítást végeztek, és a jövő hétre is további időjárási meglepetéseket ígér az előrejelzés.

A Nardán kialakult tornádó volt a leglátványosabb, amelyet többen is kamerával rögzítettek. A Szombathelytől nem messze fekvő településen 30 házat rongált meg a széltölcsér, és 95 háztartás maradt áram nélkül a leszakadó villanyvezetékek miatt. A Pinka patak is kilépett medréből, ami miatt Pornóapátiban a házak védelmére homokzsákokat kellett elhelyezni, a munkálatokban a helyi lakosok is részt vettek.

A somogyi tűzoltókat vasárnap hat esetben riasztották kidőlt fák és letört faágak eltávolításához. Kadarkúton egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a vihar, míg Siófokon egy családi ház tetejéről és egy diófa ágait kellett eltávolítani a villanyvezetékről.

Dunakanyartól a keleti határig

A katasztrófavédelmet vasárnap összesen 334 alkalommal riasztották, amelyből 212 esetben műszaki mentésre volt szükség. A vihar északi felén okozott hatalmas károkat, különösen Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben, ahol több mint harminc helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak és a katasztrófavédelemnek.

Szabolcs-Szatmár-Beregben több bejelentés érkezett sérült fákkal kapcsolatban, és hétfő reggel még csaknem harminc helyszínen folytak a műszaki mentések. Miskolcon egy családi ház vált lakhatatlanná az esőzések miatt, míg Alsózsolcán villámcsapás miatt kellett egy családnak rokonokhoz költöznie.

Északon-Délen

A viharos időjárás nem csak a Szombathely melletti tornádóval okozott izgalmakat, hanem Szlovákia felől érkező kiterjedt zivatarrendszerrel is, amelynek déli ágán egy szupercella is volt. Szlovákiában és Magyarország több településén jelentős jégeső pusztított.

Dombóváron egy fa dőlt egy lakóházra és gépjárműre, a dombóvári tűzoltók eltávolították a kidőlt fát. Pest megyében, Szentendrén a zivatarlánc továbbhaladása közben vízözön hömpölygött az utakon.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Időkép vagy az Index időjárás szolgáltatásának oldalára.

Másodfokú riasztás és több mint 400 beavatkozás

A viharok hétfőn is folytatódó tombolása miatt több mint 400 beavatkozásra került sor. A legtöbb esetben kidőlt fák és lehasadt faágak adtak munkát a tűzoltóknak. A másodfokú riasztás a teljes Tiszántúlt, több északi járást, a Duna-Tisza közének déli részét, a Velencei-tó környékét és több dunántúli járást érinti. Hétfő éjfélig több helyen és több hullámban kell számítani zivatarokra az ország teljes területén, helyenként felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső is előfordulhat.

A katasztrófavédelem szóvivője, Mukics Dániel szerint a legtöbb beavatkozásra Nógrád vármegyében volt szükség, ahol egy fa alá szorult kutyát is kiszabadítottak a tűzoltók. Pest megyében, Békés vármegyében és több más területen is jelentős károkat okozott a vihar. Miskolcon nyolc személyautóban keletkezett kár a kidőlt fák miatt, és több helyszínen kellett vizet kiszivattyúzni pincékből és garázsokból.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras